Volledig scherm
Een wiskundekamp bij Summercamp Heino. © Lenneke Lingmont

Summercamp Heino botst opnieuw met gemeente over toeristentaks

De toeristenbelasting in Olst-Wijhe wordt volgend jaar verdubbeld naar 1 euro. Een maatregel die niet op ieders steun kan rekenen. Summercamp Heino is het opnieuw oneens met de gemeente.

Toeristen in Olst-Wijhe betalen volgend jaar een hogere prijs voor hun bezoek aan een camping, hotel of Airbnb. De gemeenteraad heeft die toeristentaks verhoogd van 50 cent dit jaar naar 1 euro in 2021. Tot ergernis van het bedrijf Summercamp Heino, dat als enige bezwaar heeft aangetekend. De exploitant van de groepsaccommodatie en het outdoorpark, officieel op grondgebied van Wijhe, heeft eerder ook al met de gemeente Olst-Wijhe in de clinch gelegen.

Vijf cent

Dat was in 2018. Toen wilde de gemeente dat het bedrag dat het vakantiepark doorrekent aan bezoekers niet hoger zou uitkomen dan de daadwerkelijke toeristentaks van destijds 60 cent. Summercamp Heino bracht 5 cent in rekening voor extra administratieve handelingen die het voor de toeristenbelasting zei te maken.

Een woordvoerder van Summercamp Heino wil dit keer niet uitweiden over de redenen van bezwaar. ,,Er is nu geen behoefte om verdere toelichting te geven dan wat er al is na te lezen in de openbare raadstukken’’, zegt Karin Smit.

Doorberekenen

De gemeente rekent de belasting aan ondernemers. De toeristenbelasting mogen ze doorberekenen aan de gasten die bij ze verblijven. De ondernemer moet hiervoor per gast het aantal overnachtingen registreren en daarover betaalt de ondernemer dan toeristenbelasting. De gemeente kan ondernemers niet dwingen het tarief te verlagen.

Salland