Volledig scherm
Anneke van Elderen is al sinds 1977 betrokken bij de stichting ATD Vierde Wereld. In september 2013 kreeg ze de leiding op ‘t Zwervel. © Gerard Vrakking

't Zwervel in Wijhe toneel van internationale jongerenontmoeting

De mensenrechtenbeweging ATD Vierde Wereld houdt deze week  een internationale jongerenontmoeting op haar boerderij ’t Zwervel bij Wijhe. Van donderdag 10 tot en met 14 augustus komen zo'n 150 jongeren uit België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Polen en Zwitserland samen met Nederlandse leeftijdsgenoten bijeen om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Zo kunnen jongeren uit kansarme milieus hun kennis delen in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.

Onder het motto 'Europese jeugd staat op tegen armoede' komen jongeren van circa 17 tot 29 jaar samen bij 't Zwervel. In dat ontmoetingscentrum aan de Raalterweg 19 kunnen groepen van zo'n 20 personen overnachten. Daarom wordt op het zes hectare grote terrein rond boerderij 't Zwervel een tijdelijke camping ingericht, vertelt projectleidster Anneke van Elderen. ,,Sommige jongeren brengen zelf hun tentje mee, maar we moeten ook tenten lenen en huren. Het vergt veel organisatie maar we vertrouwen erop dat het een mooi evenement wordt. Veel van deze jongeren zijn nog nooit naar het buitenland geweest, omdat ze daar geen geld voor hebben.''     

Kennis

't Zwervel krijgt regelmatig groepen jongeren over de vloer, maar dat zijn er doorgaans niet meer dan 20 à 30. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen er wel grotere groepen naar Wijhe. Deze grote internationale jongerenontmoeting wordt gehouden in het kader van het zestigjarig bestaan van ATD Vierde Wereld, en georganiseerd door de jongerenafdeling Djynamo. Naast het uitwisselen van kennis en ervaring, en het praten over het bestrijden van armoe en sociale uitsluiting, is er de komende dagen ook veel ruimte voor ontspanning, in de vorm van sport, spel en creatieve activiteiten. Zondagavond is de afsluiting met barbecue en karaoke. Djynamo plaatst elke dag filmpjes op Youtube van de ontmoetingsdagen. 

Zestig jaar

De internationale mensenrechtenbeweging ATD Vierde Wereld is in 1957 opgericht door de Franse priester Joseph Wresinski (1917-1988), die opkwam voor de armsten in rijke en arme landen. De afkorting ATD ('Aide à Tout détresse') is later veranderd in ‘Agir Tous pour la Dignité’ / ‘All Together for Dignity’.  

  1. De Blauwe Engel tuft eenmalig door de regio: ‘Deze trein is een fenomeen'
    Play
    video

    De Blauwe Engel tuft eenmalig door de regio: ‘Deze trein is een fenomeen'

    De historische trein De Blauwe Engel tufte dinsdag van het Spoorwegmuseum in Utrecht via onder andere Zwolle en Wijhe naar Almelo. Daar doet de antieke trein de komende weken dienst als decorstuk in de musical Het Verzet Kraakt. Aan boord zaten onder meer acteurs, het Overijsselse college van Gedeputeerde Staten, Peter Paul de Winter (Spoorwegmuseum), Susi Zijderveld (NS) en producent Gerard Cornelisse van de musical.

Salland