Er moet van alles gebeuren om de IJssel bevaarbaar te houden voor de beroepsvaart en de natuur en landbouw langs de rivier te redden.
Volledig scherm
PREMIUM
Er moet van alles gebeuren om de IJssel bevaarbaar te houden voor de beroepsvaart en de natuur en landbouw langs de rivier te redden. © Ronald Hissink

Unieke operatie nodig om de IJssel te redden: ‘In deze vorm heeft de rivier geen toekomst’

Er is een voor Nederland unieke operatie nodig om de IJssel van de ondergang te redden. Het gaat om het ophogen van de rivierbodem met 30 tot 50 centimeter, waardoor er meer water van de Waal naar de IJssel gaat.

45 reacties

 • Gerrit Rin

  2 weken geleden
  Daar alle kolken in de uiterwaarden vol wordt gedumpt met afval vervuilde grond kan het rivierwater zichniet meer hierin ophouden en daalt ook het waterpeil. De rivier is een natuurlijke stroming maar de geleerden weten het zo goed alle bomen in de uitwaarden belemmeren de doorstromingbij hoogwater.juist deze natuurlijke opstakels beschermd ons waterpeil. Grote diepe kolken graven in de bypassen die er nu zijn aangelegd het grondwater peil stijgt hierdoor en de IJssel blijft ook stromen.
 • M. Boer

  2 weken geleden
  Weer goed vooruitgekeken door RWS en Co - Sluis van Eefde verdubbeld - de kanalen tot Almelo en Delden/Enschede worden aangepakt, maar als je dit leest, is dit geheel straks niet meer bereikbaar.
 • Arend van Faassen

  2 weken geleden
  Andre, mijn excuses, ik dacht dat dit kanaal vanaf Zwolle alleen door Overijssel liep. In de war met Almeloos kanaal. Nogmaals je hebt gelijk.
 • Anne Noort

  2 weken geleden
  Er wordt weer lekker ruzie gemaakt hier. De beste stuurlui staan ook nu weer aan wal helaas, op een paar reacties na. Zou fijn zijn als iemand die daadwerkelijk beroepsmatig kennis en ervaring heeft over dit onderwerp zou willen reageren.
 • Andre Eggerding

  2 weken geleden
  @ Arend van Faassen, wel eens gehoord van de Twenthekanalen? Je verlaat de IJssel bij de sluis van Eefde.

Salland