Volledig scherm

Video | Bever laat zich niet wegjagen door machines

OLST/DEN NUL - De bever heeft het naar de zin in de IJsselvallei. Knaagsporen, gangenstelsel en burchten zijn daarvan stille getuigen. Zelfs graafwerkzaamheden met machines tussen Olst en Den Nul laten hem koud.

Aan een wilgenboom is onderin gretig geknabbeld. Dat zie je. De stam is er zo dun geworden dat niet veel knaagwerk meer nodig is om de boom neer te halen. Aan de voet van de wilg een hoopje grove houtsnippers. Van vers, licht gekleurd hout.

Voor Mathiska Lont staat het als een paal boven water: het is het werk van de bever. Ze kan het weten. Niet alleen omdat de inwoonster van Olst boswachter is, maar ook omdat ze met de beverwerkgroep IJssel van de Zoogdiervereniging de populatie bevers in de IJsselvallei, tussen Zutphen en Kampen, in beeld brengt.

Hoeveel bevers - beschermde dieren - zitten in het bewuste gebied tussen Olst en Den Nul? Boswachter Lont wijst op de knaagsporen, de gangen, de burchten. "Dit is niet het werk van één bever. Eerder van twee bevers, misschien wel met jonkies."

De bever heeft het naar de zin in de IJsselvallei. Knaagsporen, gangenstelsel en burchten zijn daarvan stille getuigen. Zelfs graafwerkzaamheden met machines tussen Olst en Den Nul laten hem koud.
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Noodkreet kleinschalige dagbesteding op de politieke agenda

    Noodkreet kleinscha­li­ge dagbeste­ding op de politieke agenda

    Raadsleden in Deventer en Olst-Wijhe zijn geschrokken van het bericht dat meerdere kleinschalige zorgondernemers overwegen te stoppen met de dagopvang. Eerder deze week berichtte de Stentor dat de tarieven in de twee gemeenten voor 2019 volgens de kleine organisaties te laag zijn om mensen met bijvoorbeeld een burnout of dementie een zinvolle dagbesteding te kunnen geven. De ondernemers denken niet dat ze in 2020 meer geld zullen krijgen.

Salland