Volledig scherm
Oefening brandweerkorpsen in Wijhe © Annerieke van der Krift

Video | Brandweerkorpsen trekken alles uit de kast

WIJHE - ,,Er kan nog een baby liggen’’, klinkt het op de Boerhaarseweg. Direct komt er versterking, twee brandweermannen duiken het water in. De oefening ‘Nattigheid’ van de brandweerkorpsen maandagavond liegt er niet om, de spanning is voelbaar.

Vier auto’s liggen in de berm en er drijft een lege jerrycan in het water. ,,Daar komt waterschap Overijssel al aan’’, vertelt woordvoerder Jan Wittenberg, voorlichter van veiligheidsregio IJsselland. ,,Zij doen mee voor de interne communicatie. Bij elk ongeluk bij of in het water, alarmeren wij het betreffende waterschap.

190 man
Aan de eindoefening, zoals Wittenberg het noemt, doen 190 man mee in een periode van twee weken. Elke avond komen er drie tankautospuiten waar minstens zes man opzitten. Daarnaast zijn de fictieve duikploeg en ambulance ook aanwezig.

Wet van Murphy
,,We hebben hier te maken met een forse aanrijding, typisch de Wet van Murphy, alles gaat mis’’, Wittenberg wijst naar de ravage. ,,Er zijn vier auto’s betrokken. En zie je die fiets daar? Dat was een vrouw die wilde helpen. Dat is mislukt, zij is uiteindelijk naar de overkant gezwommen. Daarnaast had een bestuurder net zijn garage opgeruimd, er liggen jerrycans in zijn auto. Eentje daarvan ligt nu in het water, daar kan het waterschap wat mee doen.’’

De oefening vindt plaats in het buitengebied van Wijhe, op de kruising van de Luitenant Andersonstraat en de Boerhaarseweg. De korpsen zijn de hele week nog aan het oefenen.

Brandweerkorpsen zijn op oefening in Wijhe. Beelden en montage door Annerieke van der Krift

Salland