Volledig scherm
Dries ter Beek reanimeerde een vaste klant met de AED die in zijn viskraam hangt. © Gerard Vrakking

Visboer uit Olst redt mensenleven voor zijn kraam

Vishandelaar Driek ter Beek is de held van de markt van Olst. Samen met zijn schoonzoon redde hij vrijdagmiddag een van zijn klanten die voor zijn kraam een hartstilstand kreeg. Dankzij zijn eigen defibrillator kon de reanimatie binnen een halve minuut beginnen. ,,Eigenlijk moet elke markt een AED-apparaat hebben’’, zegt Ter Beek (59), nog natrillend van de adrenaline die door zijn lijf giert.

Ter Beek praat over het voorval alsof hij een wonder heeft zien voltrekken. ,,De man, hij is al wat ouder, is een vaste klant van me. Hij woont in Olst en opeens zakt hij voor de kraam weg en valt op de grond. Het lichaam was helemaal leeg. Heel raar om te zien. Dankzij de schok van de AED kwam hij weer tot leven, begon te hoesten en niezen en wilde rechtop gaan zitten. Ik ben zo dankbaar dat het zo gelopen is’’.

Quote

Ineens zakt hij voor de kraam weg en valt op de grond

Dries ter Beek

Reanimatie

De Olster vishandelaar, die al 30 jaar op markten in de regio staat, werd bij de reddingsactie geholpen door zijn schoonzoon Pim Veldhoen (31) uit Deventer en door een hem onbekende man uit het publiek, die – zo bleek later – net vorige week zijn AED-herhalingscursus had gehad. De reddingsactie trok uiteraard meteen grote belangstelling van het publiek, dat zich rond het slachtoffer schaarde. ,, Terwijl je dan aan het reanimeren bent komen er mensen op hurken er bij zitten om te zeggen ‘ik ken hem wel’. Maar wat heb ik daar aan? Ik kon alleen maar zeggen: mensen ga achteruit, geef ons de ruimte. Ik was zo blij toen de ambulance aan kwam rijden en het werk van ons overnam’’.

Sterfgevallen

Twee sterfgevallen op de markt zijn de reden geweest dat Ter Beek zich gestort heeft op een studie EHBO en AED. ,,In al die jaren heb ik twee keer meegemaakt dat mensen doodgingen op de markt. Ik voelde me er zo machteloos bij, dat ik zes jaar geleden besloten heb dat ik en mijn personeel deze cursussen moeten volgen. Ook heb ik voor 2000 euro zelf een AED-apparaat aangeschaft, dat in de kraam hangt’’.

Quote

Ik heb twee keer meegemaakt dat er mensen doodgingen op de markt

Dries ter Beek

Herhalingscursus

Door het snelle optreden kon de klant binnen 10 minuten, de tijd die algemeen gehanteerd wordt voor een succesvolle redding, weer tot leven gewekt worden. ,,Als we niet ons eigen defibrillator hadden gehad, dan hadden we naar het Kulturhus hier in Olst moeten gaan. Da’s toch gauw 5 minuten lopen. En dan moet je wel meteen de helderheid van geest hebben om iets te doen en weten waar je naar toe moet. Er zou daarom op elke markt een AED voorhanden moeten zijn. Er wordt wel eens lacherig over gedaan, ook door ons onderling hoor, dat je weer zo’n herhalingscursus moet doen. Maar als je dit van vandaag weer ziet, dan weet je hoe belangrijk dat is’’.

  1. De Blauwe Engel tuft eenmalig door de regio: ‘Deze trein is een fenomeen'
    Play
    video

    De Blauwe Engel tuft eenmalig door de regio: ‘Deze trein is een fenomeen'

    De historische trein De Blauwe Engel tufte dinsdag van het Spoorwegmuseum in Utrecht via onder andere Zwolle en Wijhe naar Almelo. Daar doet de antieke trein de komende weken dienst als decorstuk in de musical Het Verzet Kraakt. Aan boord zaten onder meer acteurs, het Overijsselse college van Gedeputeerde Staten, Peter Paul de Winter (Spoorwegmuseum), Susi Zijderveld (NS) en producent Gerard Cornelisse van de musical.

Salland