Volledig scherm
© Thinkstock

Vrouw uit Olst die via Facebook in valse merkkleding handelde, werd verklikt door buurvrouw

Een verkoopster van valse merkkleding in Olst heeft voor de rechtbank in Zwolle 240 uur werkstraf tegen zich horen eisen en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Ze verkocht de kleding vanuit haar woning en adverteerde ermee op Facebook. Tegen haar man werd tachtig uur geëist.

Een buurvrouw heeft een zogenaamde klikbrief naar de fiscale opsporingsdienst FIOD gestuurd, vertelt de officier van justitie op de zitting bij de rechtbank in Zwolle tegen de 56-jarige E.B. Ze zou dat gedaan hebben omdat ze toenemende overlast ondervond van klanten en leveranciers die er aan de deur kwamen. Daarnaast was er andere informatie binnengekomen over de illegale handel.

89 dozen

Er volgde een onderzoek naar de financiële handel en wandel van het echtpaar en van de Facebook-pagina waarop de kleding werd aangeboden. Er volgde een inval in de woning, op 4 mei vorig jaar. Daar zijn 89 dozen in beslag genomen, met zowat 1700 artikelen. Spijkerbroeken, shirts, schoenen, zonnebrillen, horloges en parfum van gerenommeerde merken, die echter nagemaakt bleken. In een matras zat achtduizend euro aan contanten verstopt, bedoeld voor de inkoop. Dat was het aandeel voor echtgenoot G.K., die geweten heeft van dat misdaadgeld en in die zin schuldig is.

Marktplaats

Dat de goederen vals waren wist E.B. ook wel. Vanuit haar ervaring in een kledingzaak kende ze de prijzen en heeft ze verstand van materialen en stiksels. Ze deed wel vaag over de inkoopkanalen. Bij eerdere verhoren had ze het over een meneer X, die een hele illegale handel zou runnen en mensen voor zich liet werken. Ze durfde diens naam niet te noemen ‘omdat ik veilig thuis wil komen.’ Voor de rechtbank zegt ze dat ze gewoon zelf marktplaats afstruinde naar partijen goedkoop aangeboden merkspul.

De FIOD heeft becijferd dat de vrouw in zo’n vier jaar tijd 124.000 euro moet hebben verdiend. Dat bedrag moet ze wat betreft de officier van justitie inleveren. Daarover volgt later dit jaar een beslissing. In de strafzaak doet de rechtbank over twee weken uitspraak.

Salland