Volledig scherm
Met behulp van een grondradar speuren medewerkers van Defensie en Waterschap Drents Overijsselse Delta naar tunneltjes onder de dijk, waardoor water zand wegspoelt uit de dijk. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap test IJsseldijk ook met grondradar

Na testvluchten met een drone heeft het Waterschap Drents Overijsselse Delta ook een grondradar van Defensie laten kijken naar de kwaliteit van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. Het waterschap gebruikt de gegevens ook voor het dijkverbeteringsplan dat voor de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst in de maak is.

Om te kijken of een grondradar bij hoogwater kwetsbare plekken in een dijk in beeld kan brengen, heeft het waterschap samen met Defensie vrijdag een proef gedaan op de IJsseldijk bij Olst, Wijhe en Herxen. Het leger gebruikt de grondradar bij het opsporen van bijvoorbeeld holle ruimten in de grond of bermbommen. Een grondradar kan verstoringen in de ondergrond waarnemen tot een diepte van 10 meter. De radar wordt ook gebruikt bij archeologisch onderzoek.

Lekkage

Het waterschap denkt de radar in te kunnen zetten op zoek naar lekkages in de dijk door piping, waarbij tunneltjes onder de dijk ontstaan. Dat gebeurt bij een hoge waterstand als de hoge waterdruk water onder de dijk door perst. 

Onderweg stroomt zand mee, waardoor er langgerekte holtes (pijpen) in of onder de dijk ontstaan. In de sloot aan de binnenzijde van de dijk borrelt dan zand op. Een beetje water en zand uit een pijp is geen reden tot zorg, wel als de pijp groter wordt, waardoor een zwakke plek in de dijk kan ontstaan.

Artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
De grondradar zit in een klein karretje, zodat er gemakkelijk een stuk dijk mee kan worden onderzocht. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

Eerder deze week liet Waterschap Drents Overijsselse Delta opnamen met een drone maken van de dijk tussen Zwolle en Olst. Dat gebeurde bij Olst en Herxen. Een speciale camera maakte warmtebeelden. Ook op die manier kunnen kwetsbare plekken in een dijk worden gevonden. 

De beelden zogeheten wellen aan, die mogelijke voorbodes zijn van tunneltjes onder de dijk waar water zand wegspoelt, waardoor de dijk instabiel kan worden. Volgens het waterschap werkt het filmen met een warmte-camera goed, omdat het water dat uit een binnendijkse wel stroomt een andere temperatuur heeft dan het water in een naburige sloot. 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Salland