Volledig scherm
Een dijk vol bloemen. © Caspar Huurdeman

Waterschap trekt gras uit dijk

Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat eind deze maand testen hoe sterk het gras is op dijken van het waterschap. De grastrekproeven maken deel uit van een onderzoek naar de sterkte van de grasmat van dijken. Die sterkte is belangrijk bij hoog water, als water tegen de dijk staat of er golven tegen aanslaan.

Het waterschap onderzoekt of het mogelijk is om bij dijkversterkingsprojecten het vervangen van de huidige dijkbekleding te voorkomen of beperken. 

Bij vrijwel alle onderzochte alternatieven voor dijkversterking wordt de buitenste laag van de dijk vervangen. De huidige grasbekleding van bijvoorbeeld de IJsseldijk bevat door zijn zandige ondergrond en ligging veel bijzondere bloemen en planten, waaronder soorten die op de Rode Lijst staan van bedreigde soorten.

Het vervangen van de dijkbekleding heeft gevolgen voor die soorten. Doel van de onderzoeken is om te voorkomen dat die dijkbekleding moet worden vervangen, of dit te beperken, bijvoorbeeld door op minder plekken klei of ander erosiebestendig materiaal aan te brengen. 

Het waterschap kijkt daarnaast naar de bijdrage van bijzondere plantensoorten aan de sterkte van de grasmat op de dijk, bijvoorbeeld door diepere wortels. Ook wil het waterschap weten welke maatregelen er mogelijk zijn om bedreigde soorten zoveel mogelijk te behouden en eventueel te herstellen. 

Dat zou kunnen door bijvoorbeeld zaad te oogsten van de huidige bekleding en dat na de werkzaamheden weer uit te zaaien. Ook het beheer van de grasmat zou daarbij kunnen helpen. De resultaten van de onderzoeken kunnen worden gebruikt bij de versterkingsplannen voor de oostelijke IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. 

 1. Brouwers uit Haarle wijden tripelbier De Neuze aan de bekendste taxichauffeur van Salland
  PREMIUM

  Brouwers uit Haarle wijden tripelbier De Neuze aan de bekendste taxichauf­feur van Salland

  Hij raakte verzeild in de meest vreemde situaties en bracht menig beschonken kroegganger in Salland naar huis. Nu mag taxichauffeur Teun Stevens, alias De Neuze, zelf genieten van zijn eigen biertje. Een uit de hand gelopen grap van William Kemperman en Leo Kemper uit Haarle leidde tot een tripelbier die vernoemd is naar de beroemde taxichauffeur uit Marle, die binnenkort vijftig jaar in de taxiwereld zit.
 2. Sluiting basisschool is mokerslag voor Boskamp, emotionele ouders eisen extra onderzoek
  PREMIUM

  Sluiting basis­school is mokerslag voor Boskamp, emotionele ouders eisen extra onderzoek

  Na 102 jaar moet de St. Aloysiusschool in Boskamp sluiten. Na de kerstvakantie verhuizen de leerlingen naar basisschool De Holsthoek in Den Nul. Dit heeft het schoolbestuur dinsdagavond aan vele tientallen ouders meegedeeld tijdens een met emoties overladen bijeenkomst. Het gebouw verkeert in zeer slechte staat en de luchtkwaliteit is onvoldoende. Sluiting is de enige optie, aldus het bestuur. Een aantal ouders weigert zich hierbij neer te leggen.

Salland