Volledig scherm
,,Voorbarig en niet realistisch”, noemt wethouder Marcel Blind de voorstelling van zaken op deze grote banier in het buitengebied van Boskamp. © Liselotte Kolthof

Wethouder: ‘Heel hoge windmolens in Olst-Wijhe niet realistisch’

Er komen geen mega-windmolens in de gemeente Olst-Wijhe. ,,Het lijkt me niet realistisch dit te verwachten”, zegt wethouder Marcel Blind (Duurzaamheid). ,,Het laatste dat ik wil, is het beeld oproepen dat er wat doorheen wordt gedrukt. Als college hopen we juist op initiatieven vanuit de bevolking om tot meer duurzaam opgewekte energie te komen.”

Blind zegt het jammer te vinden dat sommige tegenstanders van windenergie het gevoel hebben dat Olst-Wijhe opgezadeld dreigt te worden met de grootste windmolens van Nederland.  Eind vorige week berichtte de Stentor dat er negentig zienswijzen zijn ingediend op de ontwerp-energievisie. Veel indieners zijn bang voor de negatieve gevolgen van windmolens op bijvoorbeeld hun gezondheid en het landschap.

Banier

Tegenstanders hebben een tijdje terug aan de Kleistraat bij Boskamp een banier geplaatst met daarop drie enorme (240 meter hoge) windmolens afgezet tegen een kleinere windmolen, zoals die langs de A1 bij Deventer en enkele hoge gebouwen zoals de kerk in Boskamp en watertoren in Olst. Binnenkort komt ook aan de Boxbergerweg zo’n groot doek te hangen. 

,,Voorbarig en niet realistisch”, noemt dewethouder deze voorstelling van zaken. De gemeenteraad besloot, zo roept hij in herinnering, in 2015 unaniem de mogelijkheden van zon- én windenergie te gaan onderzoeken.  Zonder extra maatregelen zou anders de in 2010 uitgesproken ambitie van 20 procent duurzaam opgewekte energie in 2020 nooit gehaald kunnen worden.

Koe bij de hoorns

Blind: ,,We hadden verschillende opties: meer tijd nemen, de ambitie naar beneden bijstellen of de koe bij de hoorns vatten. We kozen voor de laatste optie en zijn de mogelijkheden van zon- en windenergie gaan onderzoeken. Om de gevolgen van windmolens qua slagschaduw, geluid en landschap in kaart te brengen, zijn we uitgegaan van een windmolen met een ashoogte van 120 en tiphoogte (hoogste punt wieken) van 160 meter en van een windmolen van 160/240 meter. De eerste is een reguliere windmolen, de tweede de op dat moment hoogste van Nederland.”

Uit de berekeningen is volgens Blind gebleken dat Olst-Wijhe voor de korte termijn voldoende heeft aan drie reguliere windmolens.  ,,We hebben turbines nodig met elk een vermogen van 3 megawatt. Dan kom je uit op exemplaren die iets hoger zijn dan die in Deventer.” 

Windenergie is slechts een optie, benadrukt hij.  ,,Als blijkt dat we onze ambitie zonder wind kunnen invullen, omdat er voldoende zonnevelden komen, zeg ik oké. Maar op de lange termijn is dit vrees ik niet haalbaar. Dan moet je ook naar andere maatregelen zoals windmolens willen kijken.”

Verandering

Dat windmolens het meest controversieel zijn in de duurzaamheidsdiscussie, beseft Blind als geen ander. Met alleen zeggen: ’Dit wil ik niet’, kom je niet tot een oplossing, redeneert hij.  ,,Verandering zit ons in de weg, dat vinden we lastig, maar je moet met elkaar willen praten.” Sinds 1 november 2017 zijn er zeventien openbare bijeenkomsten geweest waarin de gemeente met circa 500 inwoners over dit thema het gesprek is aangegaan.

Volledig scherm
Marcel Blind, wethouder Olst-Wijhe (Gemeentebelangen). © Gemeente Olst-Wijhe/Jean Nieuwenhuis

Windmolens nog ver weg 

Stel dat het in de gemeente Olst-Wijhe tot windmolens komt, dan duurt het zeker nog zo’n vijf tot zeven jaar voordat de eerste windmolen er staat, zegt wethouder Marcel Blind. Dit is gerekend vanaf het moment dat de gemeenteraad het licht hiervoor op groen zet. Mogelijk gebeurt dit in het voorjaar van 2020.

In de ontwerp-energievisie staan gebieden genoemd waarvoor geen wettelijke of juridische belemmeringen zijn om eventueel windmolens te plaatsen. Het gaat om: Boskamp-Middel, Den Nul en Herxen-zuid. Marle, Welsum en Herxen-noord zijn volgens Blind in overleg met buurgemeenten ‘geparkeerd’, omdat zij zelf ook de mogelijkheden aan het onderzoeken zijn.

  1. Oud-exploitanten sportcafé in Olst en gemeente mijlenver uit elkaar in discussie over vergoeding
    PREMIUM

    Oud-exploitan­ten sportcafé in Olst en gemeente mijlenver uit elkaar in discussie over vergoeding

    Het afscheid in de zomer van 2018 als exploitanten van Sportcafé De Hooiberg in Olst heeft voor de familie IJsseldijk een lange, nare nasleep. Anton IJsseldijk (68) en zijn zoon Stephan (36), die het café bijna zes jaar lang bestierde, vragen van de gemeente een vergoeding van 100.000 euro. Olst-Wijhe wil hooguit circa 30.000 euro betalen. Dit tegenbod is voor de IJsseldijks onacceptabel.

Salland