Volledig scherm
Anton Pieck in Olst. De Olster ondernemersvereniging GO Olst wil reclamebelasting gebruiken om meer activiteiten in het centrum van Olst te organiseren. © Archief/Ronald Hissink

Wethouder overlegt over reclametarief Olst

Wethouder Anton Bosch van de gemeente Olst-Wijhe overlegt de komende weken met de ondernemersvereniging in Olst over de hoogte van de reclamebelasting die Olst-West per 1 januari in Olst wil heffen. Over de hoogte daarvan en de verdeling over de ondernemers klinkt kritiek. Zo zou de belasting een drempel opwerpen voor nieuwe winkels. 

Dat bleek gisteravond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Die schaarde zich wel achter het principe van de reclamebelasting, maar vroeg de wethouder ook om in gesprek te gaan over de hoogte en verdeling van de tarieven. 

Activiteiten

De reclamebelasting komt er op verzoek van de ondernemersvereniging GO Olst, die ook de tarieven heeft bepaald. Met de opbrengst wil GO Olst meer activiteiten organiseren. Met de reclamebelasting dwingt de ondernemersvereniging ook landelijke ketens mee te betalen aan de organisatie van activiteiten. Ook de twintig winkeliers die geen lid zijn van GO Olst moeten dan hun steentje bijdragen. Veertien winkeliers zijn wel lid. 

Volgens de Olster ondernemer Leo Pelgröm zullen startende ondernemers door de hoogte van de belasting weerhouden worden om een winkel te beginnen in het kernwinkelgebied van Olst, waartoe de belasting zich beperkt. Die belasting begint bij 450 euro per jaar en stijgt naarmate de WOZ-waarde van het bedrijfspand hoger ligt.

 Andere ondernemers zouden volgens Pelgröm overwegen met hun winkel te stoppen, terwijl de reclamebelasting juist bedoeld is om meer activiteiten te kunnen organiseren om daarmee de leegstand in het winkelgebied tegen te gaan.

De Olster ondernemer pleitte in de gemeenteraad voor het verlagen van het tarief voor de goedkoopste winkelpanden om ondernemers die een winkel willen beginnen zo weinig mogelijk in de weg te leggen. GroenLinks wil nog een stapje verder gaan en debutanten in het winkelgebied een jaar vrijstellen van reclamebelasting.

Wijhe

Ook de PvdA, Gemeentebelangen, CDA en VVD adviseren de Olster ondernemersvereniging nog eens naar de tarieven te kijken. Zo zouden de grote ondernemingen in het winkelgebied van Olst van de PvdA ook de zwaarste lasten moeten dragen, en het daarmee voor kleinere ondernemingen gemakkelijker maken. Volgens de PvdA heeft de eerder in Wijhe ingevoerde reclamebelasting daar geresulteerd in een uitgebreid activiteitenprogramma dat de Langstraat op de kaart heeft gezet.

Ook het CDA wees op de resultaten die in Wijhe met geld uit de reclamebelasting zijn behaald. Toch adviseerde ook die partij de ondernemersvereniging om nog eens naar de tarieven te kijken.

D66 steunt de invoer van de reclamebelasting, ook al hebben sommige ondernemers meer baat bij de evenementen die met het geld kunnen worden georganiseerd dan andere. ,,Een sterk centrum is nodig om leegstand te voorkomen. Dat is ook belangrijk voor een kapper’’, zei Maartje Lof van D66.

Wethouder Bosch wees erop dat de ondernemersvereniging in Olst zelf de tarieven heeft bepaald. Desondanks gaat hij de vereniging vragen om een andere verdeling te overwegen. De gemeenteraad besluit maandag 3 december over de invoer van de belasting. Die gaat dan op 1 januari in.

Salland