Hans van Vliet (links) van coöperatie Goed Veur Mekare en Anton Kleine Schaars van Stichting De Noordmanshoek bouwen samen aan de eerste energietuin van Nederland: een zonneakker in een parkachtige omgeving. Nu ligt het terrein nog braak.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Vliet (links) van coöperatie Goed Veur Mekare en Anton Kleine Schaars van Stichting De Noordmanshoek bouwen samen aan de eerste energietuin van Nederland: een zonneakker in een parkachtige omgeving. Nu ligt het terrein nog braak. © Ronald Hissink

Wijhe bouwt eerste energietuin van Nederland: is dit de opvolger van het verfoeide zonnepark?

Geen tienduizenden zonnepanelen die het landschap ontsieren, maar energietuinen. Nog altijd veel zonnepanelen, maar in een parkachtige omgeving. Met voedselbossen, moestuinen, water, wandelpaden en uitkijktorens. Wageningen University & Research werkt aan deze ‘zonneparken van de toekomst’. De eerste energietuin van het land komt in Wijhe. ,,Dit zorgt voor meer draagvlak onder de bevolking.”

  1. Zeven Sallandse energiecoöperaties uit Olst-Wijhe en Raalte gaan samen verder: ‘Lokaal initiatief voorkeur geven’
    PREMIUM

    Zeven Sallandse energie­coöpe­ra­ties uit Olst-Wij­he en Raalte gaan samen verder: ‘Lokaal initiatief voorkeur geven’

    Er is een grote verandering op komst in de duurzame energiewereld in Salland. Zeven lokale coöperaties gaan samenwerken onder de naam Sallands Energietransitie Initiatief (SEI). Een unieke samenvoeging van lokale partijen uit zowel Raalte, als Olst-Wijhe. Ze zijn direct duidelijk: van gemeenten tot grondeigenaren, iedereen moet als eerst denken aan SEI bij duurzame plannen. ,,Doe je het via ons, dan heb je lokaal draagvlak al voor elkaar’’, zegt Simon Troost.

Salland