HalloWieje bij de ingang van Wijhe zit Peter Locate zit verstopt in griezelpak, Sander Schutte op de voorgrond.
Volledig scherm
HalloWieje bij de ingang van Wijhe zit Peter Locate zit verstopt in griezelpak, Sander Schutte op de voorgrond. © Gerard Vrakking

Wijhe met Hallowieje week in teken griezelfeest halloween

Wijhe begint dinsdag aan haar vijfde editie van haar halloweenfeest Hallowieje. Volgens de organisatoren komen er steeds meer bezoekers van buiten naar het festijn in Wijhe. Ook groeit het aantal bewoners dat zich als griezel gaat verkleden of zijn tuin in halloweensfeer brengt. 

Dinsdag begint het feest met de jaarlijkse doorkomst van de Sallandse Wandelvierdaagse, waarbij een grote groep Wijhenaren de wandelaars schrik probeert aan te jagen. Volgens mede-organisator en acteur Peter Lokate lopen de wandelaars de rillingen over hun rug. ,,Ze zullen zich de doorkomst in Wijhe nog lang herinneren’’.

Hoogtepunt in het dorp is de griezelmarkt, volgende week vrijdag. 's Middags is er een markt voor kinderen naast de Nicolaaskerk, waarna vuurspuwer JP de Kam ze komt halen naar zijn show op Van Dedemplein. Daar begint ook de lampionnenoptocht.

Markt vol griezels

Sander Schutte schrikt.
Volledig scherm
Sander Schutte schrikt. © Gerard Vrakking

In de tweede helft van de vrijdagmiddag begint ook de griezelmarkt in de winkelstraat van Wijhe, met twintig kramen en diverse griezelige kooplieden. Woensdagmiddag is er in het party-restaurant van Lokate een knutselmiddag voor kinderen in het teken van halloween. Ook de deelnemers van de fietstocht, volgende week zaterdagavond, zal schrik worden aangejaagd. De vorige editie trok bijna duizend deelnemers. 

Organisator Sander Schutte van partycentrum The Longhorn: ,,Met Hallowieje hebben we natuurlijke een hele leuke naam voor het evenement. Je ziet steeds meer aandacht voor halloween, zoals bij Dinoland in Zwolle en Avonturenpark Hellendoorn. Maar wij zijn het enige dorp dat het feest zo uitgebreid viert.’’

Salland