Volledig scherm
Johnny de Mol (helemaal rechts) en Hanno Bos (vierde van links) in Kaapstad tijdens de motorrit. © Eigen foto

Zwolse ALS-patiënt geniet met Johnny de Mol in ‘De reis van je leven’

ZWOLLE / WIJHE – Vriendschap bloeit op voor Hanno Bos door het programma ‘De reis van je leven’ op RTL4. Voor het nieuwe programma van Johnny de Mol ging hij met vier vrienden naar Kaapstad in Zuid-Afrika. De Zwollenaar die in Wijhe woont, kreeg in december 2014 de diagnose van zenuwziekte ALS.

„Dit was de reis van mijn leven. We hebben onze vriendschap nog mooier kunnen maken”, zegt Bos. „We hebben maandagavond de aflevering thuis gekeken met vrienden en familie. Het is ontzettend mooi en ontroerend om de reacties te zien. Ik heb immens veel reacties gekregen. Mijn mobiel gaat de hele tijd.”

Activiteitenboerderij
In Wijhe wilde Bos met zijn vriendin een activiteitenboerderij opzetten. Met een zwemvijver, klimtoren, workshops en themafeesten. De droom spat uiteen als in 2014 de diagnose ALS bij hem gesteld wordt.

Bos is in het programma gekomen door een oproep op Facebook. „Ik ben betrokken bij Stichting ALS en daarom werd ik voorgedragen. Eind januari heb ik aan het programma mijn motivatie met foto’s gestuurd. Binnen drie minuten belde de redactie op.”

Kaapstad
Van 12 tot 17 juni is Bos met zijn vrienden en Johnny de Mol voor de opnames in Kaapstad geweest. Walvissen spotten, motorrijden, de Tafelberg en Kaap de Goede hoop bekijken, paragliden: Bos kon veel dingen van zijn bucketelist afstrepen.

„Het leukste is datgene wat je met elkaar doet. Het motorrijden vond ik om die reden ook mooier dan het paragliden, al wilde ik dat al heel lang doen.”

Zoontje Tygo
De vrienden werden in Kaapstad vooral emotioneel bij het opschrijven van een tekst voor zoontje Tygo (2) op een steen bij Kaap de Goede Hoop. „De uitzending is een herinnering voor mijn zoontje. Ik wil mooie dingen voor hem nalaten. Ik heb 38 jaar in Zwolle gewoond. Ik heb onder andere in Zwolle videoboodschappen opgenomen op plekken waar ik heb gewoond of waardevolle herinneringen aan heb.”

Bos voert in de aflevering gesprekken met zijn vrienden over vriendschap en de zorgen die ALS met zich meebrengt. „Misschien nog wel mooier dan de tv-uitzending vond ik de videoboodschappen die mijn vrienden elke avond tijdens de reis hebben opgenomen.”

Johnny de Mol
Johnny de Mol reisde mee in Zuid-Afrika. „Johnny is echt een topgozer. In het begin was het even wennen, maar er is duidelijk aangegeven hoe we het gingen doen. Hij was heel betrokken en heeft zelf ook genoten. Soms was hij zelf ook emotioneel”, vertelt Bos. „Ik heb nog steeds contact met hem. Vorige week heb ik met hem bij RTL Late Night gezeten.”

„Ik hoop dat Tygo net zulke vrienden als ik krijg. Het mooiste zou zijn als hij in de toekomst met mijn vrienden dezelfde trip naar Kaapstad kan maken”, zegt Bos. „Mijn longfunctie gaat behoorlijk hard achteruit en ik ondervind veel ongemak door het verlies van kracht in mijn armen en benen, maar hiervan krijg ik veel energie.”

Volledig scherm
Hanno Bos (midden) met zijn vrienden in Kaapstad. © Eigen foto.

Salland