Volledig scherm
Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Patrick Roest en Koen Verweij omringen Arie Koops in de Gangneung Oval. © ANP

Arie Koops valt met ordinaire scheldpartij volledig uit zijn rol

De 'olympische stress', een berucht fenomeen bij sporters, officials en andere volgers van de Spelen, heeft bij Arie Koops in de mixed-zone op de Gangneung Oval even hard toegeslagen. 

De technisch directeur van de Nederlandse schaatsbond (KNSB), die bij Pyeongchang 2018 ook als teamleider en assistent-bondscoach fungeert, viel in een onderonsje met de pers over de komende races op de ploegachtervolging volledig uit zijn rol.

Quote

Doe even normaal. Volgens mij is hier iemand verantwoor­de­lijk voor.

Arie Koops

Na een ordinaire scheldpartij besefte Koops dat hij veel te ver was gegaan. Hij bood diverse keren zijn welgemeende excuses aan, maar het kwaad was toen al geschied.

Aanleiding voor de hoog oplopende 'discussie' was een mislukt persmoment van de mannenploeg, met Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest. De eerste drie hadden duidelijk geen trek in een praatje met wachtende verslaggevers en knepen ertussenuit, terwijl Roest wel de vaste route aflegde. Toen Koops daarna met verbolgen reacties van de reporters werd geconfronteerd, ontstak hij in woede.

Volledig scherm
Jillert Anema in gesprek met Arie Koops (links). © ANP

,,Wacht even. Ga je nu tegen mij zo tekeer? Want dan loop ik ook gewoon door hoor. Doe even normaal. Volgens mij is hier iemand verantwoordelijk voor. Dat is iemand die de perszaken regelt. Daar moet je zijn. Je kunt over mij bagger uitstorten, maar daar heb ik geen zin in. Ik laat me niet afblaffen door jou, gek. Dit kan toch niet? Je kan toch wel je emoties een beetje onder controle houden.''

Daarna haalde de boze Koops de persvertegenwoordiger van NOC*NSF erbij. ,,Dit was afgesproken met de jongens, dit was een officieel persmoment. Ik weet niet beter dan dat de mannen in kwestie daar dan van op de hoogte zijn'', zei de functionaris van de sportkoepel.

Lees verder onder foto!

Koops, kort daarna: ,,Er is blijkbaar een misverstand. Mijn oprechte excuus. Als er een officieel moment is, dan hadden ze hier moeten zijn. Blijkbaar waren ze daarvan niet goed op de hoogte. Ik wist het eerlijk gezegd ook niet.''

Een uurtje na de verbale confrontatie kwam de uitleg van een andere persattaché van NOC*NSF. Daarin werden excuses aangeboden voor de ,,misser''. Er was iets ,,mis'' gegaan in de afstemming met Koops. ,,Schaatsers en coach treffen geen blaam.''