Nederlandse sporters ontdekken olympisch Peking: ‘Het voelt niet als een gevangenis als er geen tralies zijn’
VideoVerschillende Nederlandse sporters die straks hopen te schitteren op de Olympische Spelen nemen deze weken een kijkje op de sportcomplexen. Door de strenge coronamaatregelen in China is het voor de shorttrackers en skeletonster Kimberley Bos wel weer even wennen: ,,Het is soms een hele VIP-experience.”
,,Alleen de stoeltjes zijn een andere kleur,” zegt Sjinkie Knegt met een droge toon. ,,Ik was hier tien jaar geleden, toen was het ook een prachtig stadion ja. Enige verschil is dat de stoeltjes toen rood, geel en blauw waren. Nu zijn ze allemaal blauw.” Het olympische sentiment is bij shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting nog ver te zoeken. Zij voeren deze week het Nederlandse team aan bij het eerste kwalificatietoernooi.
,,Je weet dat het hier gaat gebeuren, maar je bent eigenlijk gewoon bezig met dit weekend", vertelt Schulting. ,,Misschien ben ik iets te nuchter voor sentiment. Ja, het is een mooi stadion, maar ik focus nu op zo hard mogelijk schaatsen en zo hoog mogelijk komen.”
Anderhalf uur verderop zit skeletonster Kimberley Bos met al haar collega’s in een bergdorpje. Zij zijn drie weken in China om voor het eerst te trainen op de olympische baan. ,,Helaas duurt de quarantaineperiode hier 21 dagen”, vertelt Bos, die bij de Spelen van 2018 als eerste Nederlandse skeletonster ooit meedeed en als achtste eindigde. ,,We rijden iedere dag drie kwartier met de bus heen en terug naar de baan. Onderweg zie je dan het olympisch dorp al liggen, dat geeft al wel een olympisch gevoel. Ook hier in het dorp zijn overal de olympische ringen en aanplakbiljetten te zien.”
Marsmannetjes
De strenge coronaregels zijn de meeste topsporters nu wel gewend, maar in China is het net weer een beetje anders. ,,Vanaf het moment dat we het vliegtuig uitstapten hebben we alleen nog maar marsmannetjes gezien", zegt Schulting. ,,Iedereen is volledig ingepakt en het is echt goed georganiseerd. We hebben het hotel volledig voor onszelf en krijgen iedere dag een pcr-test. We mogen wel gewoon naar het buffet en rondlopen in het hotel, maar het terrein kom je niet af. Er staan ook overal beveiligers.”
Jeroen Otter kan de verschillende maatregelen soms lastig rijmen. ,,Het is heel netjes dat overal je temperatuur wordt gemeten en je alleen binnenkomt met je ‘epidemie-preventie-kaart’ (Chinese versie van de QR-code, red.). Ook met het eten zit je aan lange tafels, maar afgesloten in je eigen melkglazen lokaaltje. Maar aan de andere kant staan we ook met z'n allen in de rij voor het eten en worden we morgen als sardientjes in dezelfde kleedkamers met andere landen gedrukt", aldus de bondscoach.
,,Wij mogen het hotel ook niet uit, maar hebben een krachthonk en zelfs een atletiekbaan tot onze beschikking", vertelt Bos. ,,Ik verveel me sowieso niet. Gisteren waren we toevallig vrij en zijn we met de bus naar de Chinese muur geweest, maar ook daar mochten we de bus niet uit.”
Alle internationale skeletonners en bobsleeërs zijn met dezelfde vluchten vanuit Frankfurt naar Peking gevlogen. ,,Vanaf dat moment kregen we een soort VIP-behandeling", zegt Bos lachend.
,,De acht bussen kregen volledige politiebegeleiding en de vierbaans snelwegen werden voor ons afgesloten. Nu staat er ook continu politie voor de deur van het hotel. Het is wel gek dat je niet even naar de supermarkt kan. Normaal zou ik altijd even een wandelingetje door de stad of het dorp maken. Gelukkig is er bij de baan een klein winkeltje. Zij hadden eerst alleen water en bier, maar sinds vandaag zowaar ook Snickers en Oreo's.”
Ook de shorttrackers hoeven zich met alle trainingen en wedstrijden niet te vervelen in de hotels. ,,Het voelt niet als een gevangenis als er geen tralies zijn", vertelt Knegt. ,,Het is ook maar net hoeveel aandacht je geeft aan de marsmannetjes. Als je ze niet aankijkt zijn ze er ook niet. Ik krijg voldoende beweging en het schaatsen gaat lekker, dus mij hoor je niet klagen.”
Nog maar 107 dagen tot de Spelen
Het shorttracktoernooi in Beijing is de eerste van vier wereldbekerwedstrijden waarin Nederland plekken kan verdienen voor de Olympische Spelen. Bondscoach Jeroen Otter verwacht dat zijn ploeg bij zowel de mannen als de vrouwen het maximale aantal startplekken verovert. ,,Het is een sport waar sommige dingen buiten je macht om zijn. Maar als ik zie waar wij de afgelopen jaren hebben gestaan en presteren, dan ga ik ervan uit dat wij met full quota op de Spelen staan”, aldus bondscoach Otter.
De skeletonners en bobsleeërs zijn er alleen om de baan te testen. Na deze weken volgen belangrijke wereldbekerwedstrijden en de kwalificatie. ,,Het is hét moment om kennis te maken, daardoor zijn het belangrijke weken”, legt Bos uit. ,,Het is niet een heel moeilijke baan, wel een eigenaardige. Aparte bochtcombinaties maken het lastig om snel te gaan. We proberen nu de basis te leren, meer kunnen we niet doen. De bocht gaat straks in februari natuurlijk niet opeens de andere kant op, maar het profiel van de baan kan wel veranderen.”
Bekijk hier onze trending sportvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen in Peking haar derde gouden medaille veroverd. De 29-jarige Nederlandse was de snelste in een razend spannende eindsprint op de massastart. Met haar derde gouden plak duwde ze Yvonne van Gennip, de Koningin van Calgary, van de Nederlandse olympische schaatskroon. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Bobsleeër Ivo de Bruin vreest vierde heat niet te halen: ‘Maar we gaan ervoor vechten’
Bobsleeër Ivo de Bruin denkt dat het lastig gaat worden om de top 20 te halen in de viermansbob op de Olympische Spelen in Peking. De piloot is na de twee runs van zaterdag 25ste en om aan de afsluitende vierde run te mogen deelnemen moet hij in de top 20 staan. ,,Dat wordt heel lastig”, zegt De Bruin. ,,We gaan alles geven en ervoor vechten.”
-
Podcast Hallo Peking | Bellen met Kai Verbij: ‘Even in de open wond wroeten’
Elke dag - in het holst van de ochtend - praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je vanuit Move Amsterdam bij over de Olympische dag die komen gaat. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
LIVE | Premier en koning ontvangen olympische medaillewinnaars
De Nederlandse olympiërs die bij de Spelen in Peking een medaille veroverden, worden vandaag opnieuw in het zonnetje gezet. Nadat ze gisteren al werden gehuldigd in het Holland Heineken (t)Huis, staat vandaag een bezoek aan de minister-president en de koning op het programma. Volg het hier live.