Dit zijn de hoogte- en dieptepunten van dag vijftien op de Olympische Spelen
De vijftiende dag van de Olympische Spelen zit erop. Het leverde wederom Nederland goud op via Sifan Hassan met de 10 kilometer hardlopen en de estafetteploeg stuntte met een zilveren medaille. Bekijk hieronder een overzicht van de hoogte- én dieptepunten van zaterdag 7 augustus.
Sifan Hassan doet het weer
Sifan Hassan deed het vandaag het weer! De 28-jarige Nederlandse wint bij de Olympische Spelen na goud (5000 meter) en brons (1500 meter) weer goud op de 10 kilometer na een slopende race. Hassan was eerder in Tokio oppermachtig in de finale van de 5000 meter. Niemand had toen een antwoord op haar machtige versnelling in de slotronde. Op de dubbele afstand had Hassan haar aanval ook voor de slotronde bewaard. Gidey, houdster van het wereldrecord, liep bijna de hele race aan de leiding, maar kon niet op tegen de indrukwekkende sprint van Hassan. Ze is de eerste sporter die op zowel de 1500 meter, 5000 meter als 10 kilometer een medaille haalt.
Stunt van de estafetteploeg
Het Nederlandse estafetteteam heeft vanmiddag op de 4x400 meter voor een stunt voor jewelste gezorgd door zilver te winnen. Terrence Agard, Tony van Diepen, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia maakten daarmee het Nederlandse atletieksucces in Tokio compleet. Oranje eindigde dankzij een geweldige eindsprint in de finale als tweede achter de Verenigde Staten.
De ‘zilveren’ Bonevacia, Agard, Van Diepen en Angela brachten het aantal atletiekmedailles in Tokio op het onwerkelijke aantal van zeven. Sifan Hassan pakte drie plakken, Femke Bol won brons op de 400 meter horden en Anouk Vetter en Emma Oosterwegel pakten respectievelijk zilver en brons op de zevenkamp.
Lavreysen houdt zicht op ‘Harries Hattrick’
Harrie Lavreysen heeft zich met de nodige extra inspanningen geplaatst voor de kwartfinales op het onderdeel keirin. De tweevoudig goudnemedaillewinnaar plaatste zich via de herkansing. De wereldkampioen eindigde in de eerste ronde als vijfde in zijn heat. Slechts de beste twee kwalificeerden zich rechtstreeks. Dat deed Lavreysen in de herkansing, die hij met overmacht won. Daarmee houdt hij zich op ‘Harries Hattrick'.
Voor Matthijs Büchli viel het doek al in de eerste ronde. De nummer 2 van Rio 2016 moest in zijn heat voor de tweede keer de baan op omdat de Maleisiër Muhammad Sahrom en de Kazach Sergei Ponomariov onderuit waren gegaan. Daarna finishte hij als tweede, maar volgde een diskwalificatie. En kort erop volgde al de herkansing, waarin hij als derde eindigde en uit het toernooi lag.
Geen succes voor Braspennincx en Van Schip en Havik
Shanne Braspennincx is bij de Olympische Spelen op het onderdeel sprint uitgeschakeld in de kwartfinales. De 30-jarige baanrenster verloor op de wielerpiste van Izu van de Duitse favoriete Emma Hinze, die bij het laatste WK drie keer goud ophaalde. Braspennincx veroverde eerder tijdens deze Spelen al goud op het onderdeel keirin.
Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik zijn op de Olympische Spelen als vijfde geëindigd op de koppelkoers. Het goud ging naar regerend wereldkampioen Denemarken. Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv pakten drie punten meer dan het Britse koppel Ethan Hayter en Matthew Walls. Het brons was voor de Fransen Benjamin Thomas en Donavan Grondin.
Springruiters eindigen als vierde
De Nederlandse springruiters zijn als vierde geëindigd in de landenwedstrijd. Marc Houtzager (met Dante), Harrie Smolders (met Bingo du Parc) en Maikel van der Vleuten (met Beauville Z) kregen in totaal 17 strafpunten. De gouden medaille ging na een barrage naar Zweden, ten koste van de Verenigde Staten (zilver).
Nederland had zich op de valreep gekwalificeerd voor de finale met tien landen. Iedereen begon daarin weer op nul. Bondscoach Rob Ehrens besloot in overleg met zijn ruiters om Willem Greve (Zypria S) in de finale te vervangen door Harrie Smolders. De 41-jarige Brabander, die als reserve was meegegaan naar Japan, sprong met Bingo du Parc foutloos én bleef binnen de tijd. Een medaille kwam helaas niet in zicht.
Pak slaag voor waterpolosters
Dagmar Genee en Nomi Stomphorst hebben in tranen afscheid genomen van de Nederlandse waterpoloploeg. De twee boegbeelden speelden op de Olympische Spelen tegen Australië hun laatste interland. De waterpolosters verloren in Tokio in de kwartfinales van Hongarije en moesten daarna spelen om de plaatsen vijf tot en met acht. Het werd na een pak slaag van Australië (7-14) plek zes. Vlak voor tijd haalde Havenga zijn twee routiniers naar de kant. Ze kregen een zoen van de coach en een knuffel van de rest van de groep, terwijl de tranen rijkelijk vloeiden.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGouden duo
'IJskoninginnen' Suzanne Schulting en Irene Schouten langs de meetlat: de één ingetogen, de ander extravert
Irene Schouten (29) en Suzanne Schulting (24) zorgden voor het meeste Nederlandse succes op deze Winterspelen. Hoe kwamen ze daar en wat kenmerkt hen? Verslaggevers Pim Bijl en Lisette van der Geest gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen. -
PREMIUM
Máxima is de koningin van Oranje, Jeanine de koningin in het oranje: ‘Bij elke Spelen zwaaien ze en willen ze met me op de foto’
Peking is tot en met 20 februari het decor van de 24ste Olympische Winterspelen. Wat doet dat met het Oranjegevoel? De Stentor-verslaggever Vincent de Vries peilt de stemming in de regio. Vandaag: Schaatsfan Jeanine Renden uit Ermelo, die nu al uitkijkt naar de volgende Spelen, over vier jaar in Milaan. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
De Olympische Winterspelen in Peking gaan richting het einde. In de rubriek olympische bytes struint de sportredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van de Nederlandse olympiërs, hun aanhang en de buitenlandse sterren. -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over. -
Fotoserie
Olympiërs krijgen warm welkom op Schiphol: ‘Mijn ouders zijn nog emotioneler dan ik’
De medaillewinnaars van de Olympische Spelen die maandag terugkeerden uit Peking zijn kort na aankomst gehuldigd. Dat gebeurde in het zogenoemde Holland Heineken (t)Huis, zoals dat afgelopen zomer met de medaillewinnaars van Tokio werd gedaan op het strand van Den Haag. Ditmaal was Hilton Schiphol de locatie waar de sporters een eerbetoon kregen.