Herrezen Hertzberger is de oudste, maar ook de fitste: ‘Mijn vrouw zou er niet rouwig om zijn als ik stop’
De Rotterdamse hockeyer Jeroen Hertzberger (35) begint zaterdag aan zijn derde Olympische Spelen. Na de teleurstellende vierde plek in Rio de Janeiro werd hij tijdelijk verbannen, maar de 261-voudig international knokte zich terug in Oranje. ,,Ik ben fitter dan ooit.”
Door Natasja Weber
Met zijn 35 jaar is Jeroen Hertzberger veruit de oudste speler van het Nederlands hockeyteam. Maar wie de Rotterdammer kort voor de Olympische Spelen ziet trainen, treft een speler bij wie de gedrevenheid, het plezier en bovenal zijn fitheid ervan af spatten. ,,Ja, ik mag dan de oudste zijn, ik ben ook één van de fitste jongens van ons team”, zegt Hertzberger. ,,Ik ben fitter dan ooit. Dat voel ik en dat wordt bevestigd door data. Kort na het EK heb ik bijvoorbeeld voor het eerst van mijn leven de yoyo-test (conditietest met piepjes, red.) helemaal uitgelopen. Tijdens wedstrijden voel ik ook dat ik kan blijven gaan en het team veel energie kan geven.”
Dat bleek wel tijdens de EK-finale vorige maand tegen Duitsland. Bij een 2-1 achterstand in de slotseconden creëerde Hertzberger met een slimme loopactie chaos in de Duitse cirkel, waarna hij een strafcorner versierde. Jip Janssen knalde die in de ultieme slotfase binnen, waarna Oranje zich via shoot-outs kroonde tot Europees kampioen.
Afgevallen
Na deelnames in 2008 en 2016 (in 2012 viel hij twee weken voor de Spelen als laatste af) maakt Jeroen Hertzberger zich in Tokio op voor zijn derde olympiade. En daar zag het vijf jaar geleden allerminst naar uit. Direct na de teleurstellende vierde plek van ‘Rio 2016’ liet bondscoach Max Caldas de Rotterdamse aanvaller - samen met Robert van der Horst en keeper Jaap Stockmann - keihard vallen.
,,Eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet precies waarom ik toen was afgevallen en eigenlijk vind ik dat ook wel prima”, blikt Hertzberger terug. ,,Nog altijd ben ik van mening dat het geen juist besluit was. Ik ben in elk geval heel blij dat ik destijds geen seconde heb opgegeven.”
Beluister hieronder onze podcast de Medaillespiegel, over Olympische sporters uit jouw regio!
Anderhalf jaar na zijn verbanning kon Caldas niet meer om Hertzberger heen. In het voorjaar van 2018 werd hij weer opgenomen in de nationale selectie. Hertzberger had twee ijzersterke seizoenen achter de rug bij Rotterdam, werd tweemaal topscorer van de hoofdklasse en was ongekend fit.
Zwarte vlekken
,,Natuurlijk was ik getriggerd om terug te keren in Oranje. Ik ben eind 2016 meteen met een personal trainer aan de slag gegaan. Op de eerste plaats om het gat te overbruggen dat ontstond toen de trainingen bij het Nederlands team wegvielen. Ik deed een combinatie van conditie- en krachttraining in de gym op Crooswijk. De eerste paar keer had ik echt zwarte vlekken voor mijn ogen. Ik werd niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal. Inmiddels is mijn personal trainer ook echt een klankbord geworden, ik werk nog steeds met hem. Ook mijn ploeggenoten bij Rotterdam Thijs van Dam en Justen Blok heb ik meegesleurd.”
Na zijn prijzenswaardige comeback is Hertzberger er nog meer van overtuigd dat tophockeyers heel veel zelf in de hand hebben. ,,Natuurlijk, de bondscoach beslist uiteindelijk of je wordt opgeroepen. Maar je kunt als speler je selectie echt grotendeels zelf bepalen. Je moet er alles voor over hebben, keihard werken en zorgen dat de bondscoach niet meer om je heen kan.”
Kinderen
De vraag is gerechtvaardigd of Hertzberger - gezien zijn leeftijd en gezin - zijn leven nog lang in het teken van tophockey wil laten staan. ,,,Je moet trainen echt leuk vinden om dit leven vol te houden”, zegt de spits, die als een echte liefhebber te boek staat. ,,Ik kijk nooit van toernooi naar toernooi. Ik zie het tophockey als een levensstijl. Wil je nog tien keer per week trainen? Wil je nog van maandag tot woensdag op Papendal vertoeven? Ik geniet elke dag, van elke training. Maar goed, ik heb ook een vrouw en een zoon van vier (Hugo) en een dochter van twee (Mila) en de derde is op komst. Mijn vrouw zou er niet rouwig om zijn als ik stop. Ze zei laatst al gekscherend: ‘Als je doorgaat, wil ik een Mini Cooper’, haha. Nee, ik weet het oprecht nog niet. Ik zou het ook wel heel mooi vinden als mijn kinderen nog iets meekrijgen van mijn hockeycarrière.”
Hugo en Mila Hertzberger vormden na de EK-triomf met hun neefjes en nichtjes het stralende middelpunt op het veld van het Wagener Stadion. ,,Dat was echt genieten, ze kregen geen genoeg van de beker. Zo mooi dat er op het EK publiek bij mocht zijn. Mijn hele familie was aanwezig; mijn vrouw, ouders, broers, zus, partners en alle kinderen. Iedereen heeft zo meegeleefd de afgelopen jaren. Ik krijg weer kippenvel als ik naar de foto’s kijk.”
De komende weken support de Hertzberger-clan hun familielid voor de tv. De hockeymannen beginnen in Tokio op de vroege zaterdagochtend (04.45 uur Nederlandse tijd) met een kraker tegen België; een herhaling van de WK-finale van 2018 toen Oranje na shoot-outs verloor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Ireen Wüst als eerste sporter ooit Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau
Schaatsster Ireen Wüst is voor haar uitzonderlijke en historische prestaties op de Olympische Winterspelen benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is de eerste sporter die deze onderscheiding heeft gekregen. -
Podcast | Goodbye Peking: de grote terugblik op de Olympische Winterspelen
Zoals elke middag blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vanuit Move Amsterdam terug op de Olympische dag. -
PREMIUM
Huiveringwekkende situatie van Kamila Valieva (15) opent wereldwijde discussie over leeftijdsgrens
Betrapt op doping en bezweken onder de druk. Het heftige verhaal van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva (15) heeft een wereldwijde discussie geopend over een leeftijdsgrens op de Olympische Spelen. Maar is dat wel de juiste maatregel tegen kindermishandeling in de topsport?
-
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.”