Kunnen we de medaillespiegel écht winnen?
Een land zo plat als een rog, zonder sneeuw, zonder bergen, kan met een beetje fantasie zomaar bovenaan de medaillespiegel van de Winterspelen eindigen. En wel hierom.
Door Tim Reedijk
Carlijn Achtereekte? Check. Sven Kramer? Check. Ireen Wüst? Check. Kjeld Nuis? Check. Jorien ter Mors? Na vanavond krijgt ook zij een gouden vinkje. En dus staan we na vijf dagen Olympische Spelen en vijf gouden plakken (plus viermaal zilver en twee keer brons) keurig op de tweede plek in de medaillespiegel.
En waarom zouden we de Duitsers niet van de eerste plek kunnen stoten? Natuurlijk, het moet allemaal wel een beetje meezitten. En ja, de Noren en de Duitsers doen aan een miljoenmiljard onderdelen mee in Pyeongchang. Maar vergeet niet dat het in de medaillespiegel draait om het aantal gouden plakken. Het land met het meeste goud wint, zo simpel is het. En bedenk dan dat in Sotsji de Russen het klassement wonnen met ‘slechts’ elf gouden plakken.
Met de vaderlandse suprematie op praktisch elke schaatsafstand is het niet helemaal ondenkbaar dat Nederland de gouden streak voorlopig doortrekt. Denk die Duitsers en Noren even weg, trek je optimistische jasje aan, zet een bos penen op je hoofd, spring mee op de euforietrein en zie: het kan écht.
Om te beginnen morgen, als Sven Kramer natuurlijk zijn eerste gouden medaille op de 10 kilometer binnenhengelt. En als dat niet lukt, prolongeert Jorrit Bergsma toch gewoon zijn titel? Dan de 5 kilometer van vrijdag. Wie moet die gaan winnen als Esmee Visser – Europees kampioene op de 3 kilometer – of Annouk van der Weijden het niet doet? Van Martina Sablikova en Claudia Pechstein hoeven ze het in het buitenland voorlopig ook niet te hebben.
Zo zie je maar, we kunnen al vóór het weekend akelig dicht bij die grens van tien komen. Zaterdag is een schaatsvrije dag, maar we hebben die dag in de shorttrackhal op de 1000 meter een Fries ijzer in het vuur. En laat die nu toevallig Sjinkie Knegt heten en wereldkampioen zijn.
Daarna beginnen de kwalificaties voor de ploegenachtervolgingen, waarbij Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen topfavoriet zijn. Bij de vrouwen zijn de Japanse ‘meiden van De Wit’ de gedoodverfde nieuwe olympisch kampioen, maar waarom eigenlijk? Hebben Miho Takagi en Nao Kodaira eigenlijk al een afstand gewonnen in Gangneung?
Oké, de 500 vrouwen. Toegegeven, da’s een lastige. Maar maandag kan Ronald Mulder, Kai Verbij of Jan Smeekens zomaar een en ander repareren. Volgt u ons nog? We zitten met een beetje mazzel al over de tien gouden medailles heen. En dan komt Nuis nog in actie op de 1000 meter – zekerheidje – en is Irene Schouten ook gewoon één van de favorieten op de mass start. En o ja, een hal verder rijdt Knegt ook nog eens een afstand extra en waarom kan er bij het shorttrack geen outsider als Suzanne Schulting toeslaan?
De glazen van je bril moeten oranje kleuren. Het moet een beetje meezitten. Maar onmogelijk? Echt niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Podcast Hallo Peking: ‘Het is gewoon kindermishandeling wat er bij het kunstrijden gebeurt’
Elke middag blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vanuit Move Amsterdam terug op de olympische dag. Vandaag dag 14. -
'Nederland komt in de buurt van recordoogst Sotsji'
Nederland koerst af op 22 medailles tijdens de Winterspelen van Pyeongchang. Dat voorspelt statistisch bureau Gracenote. Voor de Spelen gingen de statistici uit van 18 plakken, maar door de goede prestaties op de eerste dagen komen er daar vier bij. -
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen in Peking haar derde gouden medaille veroverd. De 29-jarige Nederlandse was de snelste in een razend spannende eindsprint op de massastart. Met haar derde gouden plak duwde ze Yvonne van Gennip, de Koningin van Calgary, van de Nederlandse olympische schaatskroon.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Irene Schouten straalt na historische prestatie op Spelen: ‘Dit had ik niet durven dromen’
Irene Schouten zette vandaag de kroon op het werk door goud te pakken op de massastart. Met driemaal goud en een keer brons mag ze zich nu zelfs de succesvolste Nederlandse olympiër op één Spelen noemen. ,,Alles valt hier samen”, concludeerde ze stralend bij de NOS. -
LIVE | Premier en koning ontvangen olympische medaillewinnaars
De Nederlandse olympiërs die bij de Spelen in Peking een medaille veroverden, worden vandaag opnieuw in het zonnetje gezet. Nadat ze gisteren al werden gehuldigd in het Holland Heineken (t)Huis, staat vandaag een bezoek aan de minister-president en de koning op het programma. Volg het hier live.