Niek Kimmann met scheur in knie naar sensationeel goud: ‘Ik snap er geen fluit van’
BMX’er Niek Kimmann heeft op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille gegrepen. De 25-jarige fietscrosser uit Lutten was in de finale op het Ariake Urban Sports Park verreweg de sterkste. De Brit Kye Whyte pakte zilver, de Colombiaan Carlos Alberto Ramirez Yepes het brons.
Ik was zo gaar de laatste dagen, dat ik telkens bang was dat ik ingehaald zou worden
Kimmann kwam maandag tijdens een training nog in botsing met een overstekende official en liep daarbij een scheurtje in de knie op. ,,Na de training had ik weer pijnstillers gepakt en die sloegen heel slecht op mijn maag", zei Kimmann voor de camera van de NOS.
,,Ik had echt buikkramp, dus toen de eerste race 45 minuten werd uitgesteld, kwam me dat wel goed uit. De halve finales gingen goed. Het was afzien, maar het ging goed. En toen stond ik in de finale. Mensen als Twan en Joris (Van Gendt en Harmsen, red.), die normaal mijn concurrenten zijn, hebben me zo enorm geholpen. Ik hoefde bij wijze van spreken maar in mijn vingers te knippen en ik kreeg water.”
Bekijk hieronder de reactie van Niek Kimmann.
Titelverdediger Connor Fields miste de finale. De Amerikaan was in de halve finales hard gevallen en werd per brancard afgevoerd. De bond van zijn land meldde later dat Fields bij bewustzijn was, maar kon nog niks zeggen over de aard van zijn blessures. Ook de twee andere Nederlanders, regerend wereldkampioen Twan van Gendt en Joris Harmsen, misten de finale.
Kimmann startte steeds aan de buitenkant en zorgde er met een versnelling op het eerste rechte stuk voor dat hij als eerste door de eerste bocht ging. Dat lukte hem in de finale ook. Kimmann gaf zijn koppositie daarna niet meer af op de lange olympische baan.
,,Toen stond ik op het startdeck. En toen dacht ik: om mij heen is zoveel poespas. Dat moet je gewoon even uitschakelen en als het hek naar beneden gaat hard trappen. Toen kwam ik de eerste bocht uit en ik dacht: wat gebeurt me hier? Maar ik was zo gaar de laatste dagen, dat ik telkens bang was dat ik ingehaald zou worden. En toen kwam ik over de lijn, en ja: tsjonge, ik snap er nog steeds geen fluit van hoe dit allemaal kan", zei Kimmann.
Meer horen over hoe Kimmann al op jonge leeftijd grote wedstrijden won? Hij vertelde het in onze podcast de Medaillespiegel. Beluister het hieronder!
Met de zege schreef Kimmann ook nog eens geschiedenis. Hij bezorgde Nederland het eerste olympisch goud in het BMX’en. Vijf jaar geleden op de Spelen van Rio eindigde hij als zevende in de finale, waarin landgenoot Jelle van Gorkom toen zilver pakte. In 2012 was de primeur voor Laura Smulders die in Londen brons veroverde. Dat deed haar zus Merel haar in Tokio na, kort nadat Kimmann zijn gouden race had gereden.
Beluister alle afleveringen van podcast de Medaillespiegel hieronder!
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Irene Schouten straalt na historische prestatie op Spelen: ‘Dit had ik niet durven dromen’
Irene Schouten zette vandaag de kroon op het werk door goud te pakken op de massastart. Met driemaal goud en een keer brons mag ze zich nu zelfs de succesvolste Nederlandse olympiër op één Spelen noemen. ,,Alles valt hier samen”, concludeerde ze stralend bij de NOS. -
PREMIUMGouden duo
'IJskoninginnen' Suzanne Schulting en Irene Schouten langs de meetlat: de één ingetogen, de ander extravert
Irene Schouten (29) en Suzanne Schulting (24) zorgden voor het meeste Nederlandse succes op deze Winterspelen. Hoe kwamen ze daar en wat kenmerkt hen? Verslaggevers Pim Bijl en Lisette van der Geest gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen. -
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
Vandaag gaan de online loketten open voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Franse hoofdstad rekent op vele miljoenen extra toeristen. Het is voor het eerst in 100 jaar dat Frankrijk de Spelen weer organiseert: de laatste waren in Parijs in 1924. -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Marijke Groenewoud ondanks val naar olympische finale massastart, Irene Schouten eenvoudig door
Ondanks een val heeft Marijke Groenewoud bij de Olympische Spelen in Peking de finale gehaald van de massastart. De 23-jarige regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde in haar halve finale als vijfde en dat was voldoende voor de eindstrijd. Daarvoor was een plek bij de beste acht noodzakelijk. Ook topfavoriete Irene Schouten plaatste zich. Ze finishte als vierde in de tweede halve finale.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.” -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.