Optimisme neemt toe: Gracenote voorspelt tóch meer Nederlandse medailles op Olympische Spelen
De verwachtingen van de Nederlandse medailleoogst bij de Olympische Winterspelen in Peking zijn in positieve zin bijgesteld. Volgens databureau Gracenote komt de Nederlandse equipe met acht gouden medailles, tien zilveren en twee bronzen medailles terug uit Peking.
In eerste instantie zouden alleen Noorwegen en Rusland beter dan Nederland gaan presteren in Peking, zo was de verwachting van Gracenote. 21 medailles waarvan liefst twaalf gouden, zo luidde de zeer optimistische voorspelling. Vervolgens werd eind november die verwachting bijgesteld naar tien gouden medailles en negentien medailles in totaal. Begin januari zakten de verwachtingen nog verder in: Nederland zou niet tien, maar slechts zes keer goud winnen en verder elf keer zilver en drie keer brons.
Inmiddels, ruim twee weken voor de start van de Winterspelen, mogen we als Nederland weer wat optimistischer zijn met twee gouden medailles meer dan de verwachting van twee weken geleden: acht keer goud en twintig medailles in totaal. Wat betreft het totaal aantal medailles staat Nederland daarmee achtste, maar wat betreft het aantal gouden medailles - de methode die tijdens de Spelen ook wordt gebruikt voor de medaillespiegel - zullen alleen Noorwegen, het Russisch Olympisch Comité en Duitsland het beter doen.
Bekijk hieronder het verwachte aantal medailles. Tekst gaat verder onder de tabel.
Van de twintig medailles zal Nederland er volgens de verwachting van Gracenote vijftien oogsten bij het schaatsen en vijf bij het shorttrack. Suzanne Schulting, Thomas Krol en Irene Schouten worden allemaal ingeschat op twee gouden medailles terwijl ook op de aflossing bij de shorttracksters en bij de ploegenachtervolging van de mannen Nederlands goud wordt voorspeld.
Bij de twee gouden medailles van Schulting en Schouten blijft het volgens Gracenote niet. Schulting wint naast goud op de 1000 en 1500 meter ook nog brons op de 500 meter. Schouten wint naar verwachting zilver op de massastart naast haar verwachte gouden plakken op de 3000 en 5000 meter.
Ploeg TeamNL
Alpine skiën: Adriana Jelinkova (slalom en reuzenslalom), Maarten Meiners (reuzenslalom).
Bobslee: Karlien Sleper (monobob). Ivo de Bruin, Jelen Franjic, Janko Franjic, Stephan Huis in ‘t Veld, Dennis Veenker.
Kunstrijden: Lindsay van Zundert.
Schaatsen: Femke Kok, Jutta Leerdam, Michelle de Jong, Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Marijke Groenewoud, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte, Sanne in ‘t Hof. Merijn Scheperkamp, Kai Verbij, Thomas Krol, Hein Otterspeer, Kjeld Nuis, Marcel Bosker, Patrick Roest, Jorrit Bergsma, Sven Kramer.
Shorttrack: Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Rianne de Vries. Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes, Jens van ‘t Wout.
Skeleton: Kimberley Bos.
Snowboard: Glenn de Blois (cross), Michelle Dekker (parallelreuzenslalom), Melissa Peperkamp (big air en slopestyle), Niek van der Velden (big air en slopestyle).
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Bobsleeër De Bruin mag toch met viermansslee naar Peking
Bobsleeër Ivo de Bruin kan toch met de vierzitter meedoen aan de Olympische Spelen in Peking. Sportkoepel NOC*NSF heeft de voordracht van de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) goedgekeurd. -
Podcast Hallo Peking | Bellen met Kai Verbij: ‘Even in de open wond wroeten’
Elke dag - in het holst van de ochtend - praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je vanuit Move Amsterdam bij over de Olympische dag die komen gaat. -
‘IOC moet zorgen dat het niet medeplichtig wordt aan enige schendingen van de rechten van atleten’
Atleten die zich niet volgens de olympische gedachte of de Chinese regels en wetten gedragen, kunnen rekenen op sancties. Dat heeft een officiële medewerker van de organisatie van Peking 2022 geantwoord op vragen of atleten zouden kunnen protesteren bij de Spelen van volgende maand in China.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Finse langlaufer heeft door extreme kou last van bevroren penis: ‘Pijn was ondraaglijk’
De massastart bij het langlaufen op de Olympische Spelen in Peking was door de extreme kou loodzwaar voor de sporters. De Fin Remi Lindholm had last van een nogal opvallende fysieke klacht: zijn penis was bevroren. -
André Cats volgt Maurits Hendriks op als hoogste sportbaas bij NOC*NSF
NOC*NSF heeft André Cats benoemd tot directeur topsport. Hij wordt de opvolger van Maurits Hendriks, die per 1 april bij de sportkoepel vertrekt. De 53-jarige Cats is momenteel technisch directeur bij zwembond KNZB.