Volledig scherm
© AFP

Ski-diva Vonn verlaat olympisch podium in tranen

Met een bronzen plak heeft Lindsey Vonn (33), de succesvolste skiester aller tijden, afscheid genomen van de olympische afdaling. Al had ze er graag in Peking weer bij geweest.

Volledig scherm
© EPA

Door Tim Reedijk

Niet lang na de bronzen afdaling van Vonn volgden de tranen. Dat kwam niet eens zozeer door haar medaille, wel door het feit dat dit haar definitieve afscheid van het olympische afdaling was. Als Vonn de regie helemaal zelf in handen had, stond ze er ‘gewoon’ weer over vier jaar in Peking.

Haar lichaam weerhoudt haar daarvan, beseft ze zelf maar al te goed. Ze lag al zo vaak in de kreukels in haar glansrijke carrière. Een zware knieblessure zorgde ervoor dat ze de Spelen in Sotsji miste. Ze voelt nu ook zelf aan: er is geen kans meer dat haar lichaam over vier jaar nog op dit podium mee kan.

,,Ik zou willen dat ik kon doorgaan, dat mijn lichaam niet zoveel pijn doet als dat het nu doet”, vertelde Vonn op het Jeongseon Alpine Centre. Even daarvoor zag ze dat haar 1.39,69 genoeg was voor het brons achter Sofia Goggia (1.39,22) en de verrassende Ragnhild Mowinckel (1.39,31). Die prestaties werden totaal overschaduwd door de aandacht voor de Amerikaanse, die brons op haar laatste afdaling ‘heel speciaal’ noemde.

Ze was voor de Amerikaanse televisie al in tranen uitgebarsten, ook op de persconferentie was haar emotie voelbaar. Het feit dat haar vader hier in Pyeongchang aanwezig was, raakte haar nog het meest. ,,Zijn vader, mijn opa is overleden. Dan realiseer je hoe kort het leven is. Je wil meer kansen hebben om momenten te delen met familie. Daarom betekent het alles voor me dat ze hier zijn is. Ik race niet alleen, ik race met mijn hele familie. Zij laten me zelfs goed voelen als ik laatste word.”

Oudste

Laatste werd ze niet, integendeel. Met haar derde olympische medaille na het goud op de afdaling en brons in de Super-G in Vancouver is ze nu in één klap de oudste, vrouwelijke medaillewinnaar op de afdaling bij de Winterspelen. En dat onder toeziend oog van een grote schare Amerikaanse fans. ,,Dat maakt me zó blij. Overal zie ik Amerikaanse vlaggen, terwijl we hier in Zuid-Korea zitten. Dat is niet echt dicht bij huis, hè? Hier gaan de Spelen om.”

Volledig scherm
© Getty Images

Op olympisch niveau is het voorbij, maar de carrière van Vonn is allesbehalve klaar. Ze heeft liefst 81 wereldbekers op zak, maar dat zijn er nog altijd vijf minder dan de Zweedse Ingmar Stenmark, die er 86 heeft.

Als de tranen weggeëbd zijn, zal de ski-diva met hernieuwde energie op recordjacht gaan. Met de attitude van Vonn lijkt dat een kwestie van tijd.

Volledig scherm
© Getty Images