Sven Kramer baalt van laatste 5000 meter: ‘Ik schaam me een beetje’
Op zijn vijfde Olympische Spelen heeft Sven Kramer zijn laatste race op de 5000 meter uit zijn rijke carrière geschaatst. De kampioen van Vancouver 2010, Sotsji 2014 en Pyeongchang 2018 op deze afstand kwam op de Winterspelen van Peking in de eerste rit tot een tijd van 6.17,04, goed voor ‘slechts’ de negende plek.
In de National Speed Skating Oval was het voor enkele honderden Chinese toeschouwers een wat vreemd afscheid van ruim zeventien jaar waarin Sven Kramer lang ongenaakbaar was, totdat lichamelijk ongemak daar een einde aan maakte.
Kramer baalde van zijn optreden, zo zei hij voor de camera van de NOS. ,,Het was gewoon niet goed. Mijn rondetijden liepen te veel op. Het lukte me niet mijn rondes op 29.3 te houden. Ik moest te veel knokken. Eigenlijk schaam ik me een beetje. Ik had toch wel de Team Pursuit in mijn hoofd, maar wilde hier niet zo over de baan heen gaan als nu. Het is niet anders. Dit is even incasseren.”
Goud voor Nils van der Poel
Patrick Roest greep in Peking op minder dan een halve seconde naast het goud op de 5000 meter achter Nils van der Poel. ,,Dit doet pijn, zeker als je ziet dat het zo dichtbij elkaar zit”, zei Roest. Ook Jorrit Bergsma was ontevreden. ,,Ik ging er niet fel genoeg in.”
Vier ronde voor het einde stortte Kramer in. ,,Je weet dat je 6.10 moet rijden voor het podium. Dan kun je heel veilig gaan rijden op 6.12 of 6.13, maar dan heb je ook niets. Ik ben dus echt gegaan voor een tijd van 6.09. Ik wilde de rondjes-29 zo lang mogelijk vasthouden. Dat lukte ook. Vier ronden voor het einde was het klaar.”
Laatste 5 kilometer
Kramer reed in Peking zijn allerlaatste 5 kilometer ooit. ,,Tot nu ben ik er eigenlijk niet mee bezig geweest. Je probeert een goede 5 kilometer te rijden. Dat slaagde niet, ik heb er alles aan gedaan", vertelde de Fries, die weinig emotie had bij die gedachte. Dat heeft deels met zijn karakter te maken, maar ook omdat hij bij de Spelen nog de ploegenachtervolging en massastart rijdt.
,,Het is niet meer zo vanzelfsprekend als het altijd geweest is. En dat weet ik”, zei een realistische Kramer. ,,Een hard gelag is het zeker niet, tenminste voor mij niet. Het is jammer, maar het is ergens ook goed zo. Ik heb nergens iets laten liggen. De laatste twee ronden had ik tijd genoeg om erover na te denken dat dit mijn laatste 5 kilometer was”, doelde hij op zijn hoge rondetijden.
Verrassing in Turijn in 2006
Als 19-jarig talent verraste Kramer met zilver op de 5000 meter op de Spelen van Turijn in 2006. Waar huidig chef de mission Carl Verheijen aanvankelijk werd verwacht op het podium vanwege zijn sterke optreden op het kwalificatietoernooi, overvleugelde Kramer zijn oudere ploeggenoot al snel en begon het tijdperk waarin Kramer op de 5 en 10 kilometer het Nederlandse en internationale schaatsen zijn wil oplegde.
Op de Olympische Spelen van 2010 en 2014 was er weinig twijfel wie het goud op de 5000 meter kwam ophalen. Kramer won zowel in Vancouver als Sotsji overtuigend. De olympische 10 kilometer bleek een ander verhaal. Daarop ging het mis in Vancouver door een foute wissel, in 2014 en 2018 werd Kramer geklopt door respectievelijk Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen. Op zijn favoriete 5000 meter werd Kramer acht keer wereldkampioen. Bij zijn negen wereldtitels allround en tien Europese titels allround won hij die afstand steeds en in de wereldbeker was hij 34 keer de beste.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Terwijl het lichaam al tegenstribbelde, won Kramer in 2018 nog wel de olympische 5000 meter in een nieuw olympisch record. Drie keer goud op rij, een unieke prestatie in het mannenschaatsen. Zijn deelname aan de 5000 meter in Beijing vond Kramer een bonus, maar hij was wel van zins een goede race te rijden. ,,Als ik hier mijn beste tijd van het seizoen rijd, moet ik denk ik tevreden zijn”, zei hij vooraf. Dat klonk heel anders dan de Kramer voor wie altijd alleen de winst genoeg was.
Geen vijfde medaille
Kramer begon goed aan zijn laatste 5000 meter, maar na negen rondjes hoog in de 29 seconden liepen de rondetijden verder op en raakte een tijd om mee te kunnen strijden om de medailles uit zicht. In de derde rit reed de Noor Hallgeir Engebraten veel harder dan de Fries en was het duidelijk dat Kramers vijfde optreden op de 5000 meter geen vijfde medaille ging opleveren.
Patrick Roest leidt de dans voor de dweil met een olympisch record: 6.09.31. De Noor Hallgeir Engebraten en de Rus Sergei Trofimov doken in de derde rit met respectievelijk 6.09,88 en 6.1027 ook ruim onder de tijd van de 35-jarige Fries.
Er volgen nog vijf ritten in de National Speed Skating Oval in Peking. Jorrit Bergsma neemt het in de eerste rit na de pauze op tegen de Japanner Seitaro Ichinohe. Topfavoriet Nils van der Poel uit Zweden komt in de laatste rit in actie tegen de Belg Bart Swings.
Bekijk hier de 5000m race met Kramer, Bergsma, Roest én Van Der Poel:
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na drie keer goud is alles anders voor Irene Schouten: ‘Dit is wel echt uniek’
In twee weken tijd groeide Irene Schouten (29) uit tot een van de grootste Nederlandse schaatsers ooit. Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan zij in Peking: driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek.” -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Podcast Hallo Peking | Bellen met Kai Verbij: ‘Even in de open wond wroeten’
Elke dag - in het holst van de ochtend - praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je vanuit Move Amsterdam bij over de Olympische dag die komen gaat. -
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
Ivo de Bruin haalde op de Spelen met een 26ste plaats in de viermansbob bij lange na niet de doelstelling die hij zelf had. Tijdens het olympische toernooi in Yanqing hoopte hij in de viermansbob in ieder geval bij de top twintig te komen. ,,Dat is niet gelukt, maar ik ben supertrots dat de jongens en ik alles hebben gegeven tot het laatste moment dat we ons konden laten zien.”
-
LIVE | Premier en koning ontvangen olympische medaillewinnaars
De Nederlandse olympiërs die bij de Spelen in Peking een medaille veroverden, worden vandaag opnieuw in het zonnetje gezet. Nadat ze gisteren al werden gehuldigd in het Holland Heineken (t)Huis, staat vandaag een bezoek aan de minister-president en de koning op het programma. Volg het hier live. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Eteri Toetberidze, het stuk ongeluk dat meisjes behandelt als citroenen
Columnist Thijs Zonneveld schijft over Kamila Valieva en de manier waarop ze wordt behandeld door haar coach, Eteri Toetberidze.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer