Sven Kramer voltooit unieke trilogie op 5000 meter
Keizer van de 5 kilometerEn wéér werd Sven Kramer olympisch kampioen op de vijf kilometer. Voor de derde keer op rij deed hij wat iedereen – inclusief hijzelf – verwachtte: winnen.
Door Thijs Zonneveld
Zekerheden zijn er niet veel in het leven. Maar sommige dingen zijn altijd hetzelfde. Water is nat. IJs is koud. Na dinsdag komt woensdag. En Sven Kramer wint de vijf kilometer als het ergens om gaat.
Hij won op de Spelen van Vancouver. Hij won op de Spelen van Sotsji. En op de Spelen van Pyeongchang doet hij het opnieuw. Een verrassing kun je het niet noemen. Kramer levert altijd en overal. Op de tien kilometer is hij – soms – kwetsbaar, op de vijf niet. Hij eet de vijf kilometer, hij drinkt de vijf kilometer, hij ademt de vijf kilometer; hij wóónt in de vijf kilometer. Hij weet precies wat hij doet, hij heeft geen stopwatch nodig om als een metronoom rond te rijden. Hij is Clockwork Orange.
In het begin van zijn carrière was het soms spectaculair wat hij deed. Hij begon aan zijn races als een dolle hond, hij vernederde concurrenten door bij ze weg te demarreren alsof ze stuntelende kleuters op houten schaatsjes waren. Maar de laatste jaren wil hij, boven alles, winnen. Het hoeft niet met een lichtjaar voorsprong, het hoeft niet in een wereldrecord. Hij doet op de manier die hem het meeste kans geeft op nieuw goud: zakelijk en professioneel. Alsof het business as usual is. En misschien is dat het ook wel voor hem.
Hij is een gegeven. Waar Bob de Vries er geen pepernoot van bakt, Jan Blokhuijsen in de laatste rondes op een hoopje gaat en Ted-Jan Bloemen euforisch blij is met zilver, daar draait Kramer zijn rondjes als een machine die maar één standje kent: winnen. Stoïcijns rijdt hij zijn vijf kilometer op de ijsbaan van Gangneung. Hij trekt zich niets aan van de snelle opening in de rit voor hem; hij heeft een plan en voert dat met chirurgische precisie uit. De rondetijden zijn vrijwel allemaal hetzelfde: laag in de 29 seconden. Het brengt hem naar een tijd die langzamer is dan vorig jaar op het WK afstanden – maar wel bijna twee seconden sneller dan Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen. Voorspelbaar? Saai? Dat interesseert hem geen zak – en terecht.
Na afloop van zijn race gaat hij, kortstondig, op het trapje naar de catacomben zitten om op adem te komen – buiten het zicht van de camera’s en zijn concurrenten. Als hij weer het middenterrein op loopt, is er niets aan hem te zien. Geen vermoeidheid. En zelfs nauwelijks blijdschap. Hij juicht wel, hij zwaait wel, maar aan alles is te zien dat hij zelf ook niet anders verwachtte dan dat hij hier zou winnen. Op het podium priemt hij een vinger in de lucht. Eén wijsvinger, het nummer één.
Zíjn nummer.
Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Nederland voert medaillespiegel aan
Het kan over een paar uur alweer anders zijn, als Felix Loch weer wint bij het rodelen en Duitsland op 3 gouden medailles zet. Hij gaat na twee van de vier runs aan de leiding. Of als een Noor in het langlaufen wint. Maar vooralsnog gaan ‘we’ gewoon aan kop in het medailleklassement van de Olympische Spelen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
huldiging / video
Medaillewinnaars stralen met Willem-Alexander en Máxima op bordes, Ireen Wüst benoemd tot Commandeur
De Nederlandse wintersporters die tijdens de Olympische Spelen in Peking een medaille hebben behaald, zijn dinsdag in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte en minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport ontvingen de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Daarna werden de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
-
Video
'Oude, wijze' Kramer ligt nergens meer wakker van
Natuurlijk was Sven Kramer blij, maar euforisch kon je hem vandaag na zijn derde gouden medaille op de 5 kilometer moeilijk noemen. Het is de leeftijd, zegt Kramer. ,,Ouder, wijzer en rustiger.” -
Fotoserie
Olympiërs krijgen warm welkom op Schiphol: ‘Mijn ouders zijn nog emotioneler dan ik’
De medaillewinnaars van de Olympische Spelen die maandag terugkeerden uit Peking zijn kort na aankomst gehuldigd. Dat gebeurde in het zogenoemde Holland Heineken (t)Huis, zoals dat afgelopen zomer met de medaillewinnaars van Tokio werd gedaan op het strand van Den Haag. Ditmaal was Hilton Schiphol de locatie waar de sporters een eerbetoon kregen. -
PREMIUMvideo
Sven Kramer en Jorrit Bergsma duo voor één dag op massastart: ‘We gaan allebei die sprint niet winnen’
Sven Kramer en Jorrit Bergsma vormen bij de massastart morgen, als het goed is, een duo voor één dag. ,,Je kunt er eindeloos over discussiëren, maar je moet het gewoon doen.”