Tranendal bij waterpolosters na pak slaag: ‘Gifbeker moet helemaal leeg’
Dagmar Genee en Nomi Stomphorst hebben in tranen afscheid genomen van de Nederlandse waterpoloploeg. De twee boegbeelden speelden op de Olympische Spelen tegen Australië hun laatste interland.
,,We hebben door de jaren heen alles wel meegemaakt, ups en downs”, aldus Stomphorst. ,,We zijn Europees kampioen geworden, tweede van de wereld, maar we hebben ook de minder leuke plekken wel eens bezet”, zegt Genee. “Dat maakt het extra mooi als je dan wel een gouden plak pakt.”
Ik was over de zeik omdat we een zaadwedstrijd speelden
Genee (32) en Stomphorst (28) hadden dolgraag afscheid genomen van Oranje met een olympische medaille. Het was de twee ‘cultuurbewakers’, zoals bondscoach Arno Havenga het noemt, niet gegund. De waterpolosters verloren in Tokio in de kwartfinales van Hongarije en moesten daarna spelen om de plaatsen vijf tot en met acht. Het werd na een pak slaag van Australië (7-14) plek zes. Vlak voor tijd haalde Havenga zijn twee routiniers naar de kant. Ze kregen een zoen van de coach en een knuffel van de rest van de groep, terwijl de tranen rijkelijk vloeiden.
,,Ik was eerst over de zeik omdat we een zaadwedstrijd speelden, blijkbaar moet de gifbeker helemaal leeg”, aldus Stomphorst. ,,Eenmaal op de kant daalde ook wel het gevoel in dat dit het was. We waren liever vijfde geworden. Nou ja, we hadden het liefste natuurlijk een medaille gepakt. Maar meer zat er gewoon niet in, zo reëel moeten we zijn.” Genee: ,,Het waren ook tranen omdat we niet meer met dit team kunnen spelen. Het is zonde om afscheid te nemen van zo’n leuke groep, maar dit is toch echt het einde voor ons. Er staat een goed en hecht team, onze plekken worden zo weer overgenomen.”
De twee waterpolosters maakten de afgelopen jaren alles mee bij Oranje. Stomphorst sloot al als 16-jarige aan bij de selectie, een jaar nadat de waterpolosters in Beijing olympisch goud hadden gepakt. ,,Die ups en downs houden je nederig, je bent er nooit. Het kan een jaar goed gaan, maar dat is geen garantie voor het jaar erna. Je moet altijd hard blijven trainen.” Na het missen van de Spelen van Londen 2012 pakten de waterpolosters zilver op het EK 2014, WK 2015 en EK 2016. Toch grepen ze in die fase ook naast een ticket voor Rio 2016.
,,Het WK verliep daarna teleurstellend, maar in 2018 pakten we goud op het EK”, zegt Genee. ,,Toen stonden we weer op. Ondanks alle moeilijke tijden hebben we toch steeds weer een teamgevoel kunnen creëren en konden wij steunpilaren zijn”, zegt ze met een knikje naar Stomphorst. ,,Wij stoppen nu, maar er staat al weer een nieuwe generatie klaar. Het is tijd om het stokje over te dragen”, aldus Stomphorst, die de politie-opleiding gaat doen. Genee gaat verder met haar maatschappelijke carrière als consultant. Ze blijft nog wel een jaar voor haar club UZSC spelen. “Afbouwen ja, dat lijkt me wel verstandig.”
Havenga: hier eindigt iets, maar begint ook iets anders
Bondscoach Arno Havenga van de Nederlandse waterpoloploeg had de stoppende internationals Dagmar Genee en Nomi Stomphorst een ander afscheid gegund. ,,Deze twee meiden hebben heel veel betekend voor dit team. Kwalitatief, maar ook wat betreft de balans van de ploeg”, zei Havenga.
,,Nomi kwam binnen als klein meisje en gaat nu als volwassen vrouw de deur uit. Voor Dagmar geldt hetzelfde, zij werd uiteindelijk onze captain. Ze hebben persoonlijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt en daarmee ook het team. We verliezen twee cultuurdragers, maar goed, zo gaat dat in de topsport. Voor hen eindigt hier iets, maar er begint ook weer iets anders. Dat realiseren ze zich vaak pas later. Nu is iedereen in de ban van het stoppen. Onderschat ook niet hoeveel invloed waterpolo jarenlang heeft gehad op iedere stap die ze in het leven zetten, dat valt nu weg. Er zullen anderen doorschuiven binnen de hiërarchie die hun rol overnemen. Het is moeilijk te zeggen wie, dat is een natuurlijk proces.”
Naast Genee (32) en Stomphorst (28) stopt ook reservekeepster Joanne Koenders (24). De 30-jarige Sabrina van der Sloot, die in 2009 samen met Stomphorst aansloot bij Oranje, gaat vooralsnog wel door. De grote vraag is of Havenga bondscoach blijft. De 46-jarige Rotterdammer is al ruim vijftien jaar betrokken bij de vrouwenploeg, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach. Hij gaat binnenkort in gesprek met technisch directeur André Cats van zwembond KNZB.
,,Ik doe dit al heel lang, we hebben veel bereikt en neergezet”, aldus Havenga. ,,De hele cultuur, het programma wat er staat; daar ben ik een groot onderdeel van geweest. Het kan zijn dat ik daar een rol in houd, het kan zijn als coach, maar het kan ook heel goed zijn dat ik iets anders ga doen. De komende weken gaan we evalueren en daarin keuzes maken.”
Bekijk hieronder alle uitslagen van het olympisch waterpolotoernooi.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Irene Schouten straalt na historische prestatie op Spelen: ‘Dit had ik niet durven dromen’
Irene Schouten zette vandaag de kroon op het werk door goud te pakken op de massastart. Met driemaal goud en een keer brons mag ze zich nu zelfs de succesvolste Nederlandse olympiër op één Spelen noemen. ,,Alles valt hier samen”, concludeerde ze stralend bij de NOS. -
PREMIUM
Na drie keer goud is alles anders voor Irene Schouten: ‘Dit is wel echt uniek’
In twee weken tijd groeide Irene Schouten (29) uit tot een van de grootste Nederlandse schaatsers ooit. Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan zij in Peking: driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek.” -
Bobsleeër Ivo de Bruin vreest vierde heat niet te halen: ‘Maar we gaan ervoor vechten’
Bobsleeër Ivo de Bruin denkt dat het lastig gaat worden om de top 20 te halen in de viermansbob op de Olympische Spelen in Peking. De piloot is na de twee runs van zaterdag 25ste en om aan de afsluitende vierde run te mogen deelnemen moet hij in de top 20 staan. ,,Dat wordt heel lastig”, zegt De Bruin. ,,We gaan alles geven en ervoor vechten.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Zwolle presteert top op Olympische Winterspelen
Zwolle is een van de succesvolste plaatsen waar het gaat om eremetaal op de Olympische Winterspelen. Slechts drie steden of dorpen brachten meer olympisch wintersucces voort dan de hoofdstad van Overijssel. Dat blijkt uit een inventarisatie van Holidu.nl. -
PREMIUM
Huiveringwekkende situatie van Kamila Valieva (15) opent wereldwijde discussie over leeftijdsgrens
Betrapt op doping en bezweken onder de druk. Het heftige verhaal van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva (15) heeft een wereldwijde discussie geopend over een leeftijdsgrens op de Olympische Spelen. Maar is dat wel de juiste maatregel tegen kindermishandeling in de topsport? -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.