Volledig scherm
Tessa Virtue en Scott Moir. © EPA

Virtue en Moir schrijven geschiedenis

Het Canadese duo Tessa Jane Virtue en Scott Moir heeft hun leiding bij het ijsdansen omgezet in een gouden medaille op de Winterspelen in Zuid-Korea. 

Volledig scherm
Tessa Virtue en Scott Moir. © AP

Ze behaalden na een geweldige kür tijdens het laatste onderdeel vrije dans in totaal 206,07 punten. De twee begonnen aan het onderdeel als leiders in het klassement na de 83,67 punten voor hun korte kür.

Op plek twee eindigden Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron uit Frankrijk. De bronzen medaille was voor het Amerikaanse duo Maia Shibutani en Alex Shibutani.

Virtue en Moir wonnen bij de Winterspelen in 2010 in Vancouver ook al goud en pakten zilver in Sotsji. Met de Canadese ploeg veroverde het duo eerder deze Winterspelen het goud op het teamevent. Ze evenaarden daarmee de beste kunstschaatsprestatie ooit met drie keer goud. Het was hun vijfde olympische plak, dat betekende in deze sport wél een record.

Gracenote Olympic on Twitter

Tessa Virtue and Scott Moir win a record-equalling third Olympic gold 🥇 figure skating medal, and a record-breaking fifth Olympic medal in total in the sport. ⛸️@tessavirtue @ScottMoir #PyeongChang2018 #icedance

Volledig scherm
Tessa Virtue en Scott Moir. © AFP
Volledig scherm
Tessa Virtue en Scott Moir. © AFP