Volledig scherm
Kai Verbij troost Ronald Mulder: beiden geen plak op de 500 meter © Pim Ras fotografie

Waarom Oranje-droogte op Spelen geen reden tot paniek is

Het wordt vandaag de vierde dag op rij zonder Nederlandse medailles op de Winterspelen en dus is de massapolonaise na week 1 in Pyeongchang abrupt een halt toegeroepen. Her en der slaat zelfs het cynisme toe over de droogte. Reden tot paniek? Welnee!

Door Tim Reedijk

We hadden onszelf al bijna tot 
winnaar van de medaillespiegel gekroond. Onder het motto ‘een dag geen goud is een dag niet geleefd’ stapelden we succes op succes, plak op plak. Achter elkaar kwamen de schaatsers en shorttrackers met eremetaal naar het Holland Heineken House, dagenlang. De eerste echte teleurstelling was er pas toen Sven Kramer géén goud op de 10 kilometer won, maar ach, toen stond Jorrit Bergsma alsnog met zijn dikverdiende zilver op het een-na-hoogste treetje.

Volledig scherm
De achtervolgingsploeg zette een olympisch record neer in de kwalificatie. © Pim Ras fotografie

Zaterdag was pas de eerste dag dat er geen Nederlandse medaille te vieren was. Goed, kan gebeuren. Ook wij zijn niet perfect, toch? Maar nadat we zondag vooraf al zo goed als kansloos op de 500 meter bij de vrouwen waren, konden de mannen gisteren op die afstand ook niet imponeren. Redelijk anoniem vielen Ronald Mulder, Jan Smeekens en Kai Verbij buiten het podium. Omdat de shorttrackvrouwen al uitgeschakeld zijn in de relay en er op de individuele shorttrackafstanden vandaag alleen kwalificaties op het programma staan, wordt dit dag 4 zonder eremetaal.

En dan begint het meteen een beetje te jeuken in Nederland. Was dit het dan? Is het dan toch allemaal niet zo bijzonder wat we hier laten zien? Is al het kruit in de eerste week verschoten en is het nu een kwestie van de Spelen uitzitten? Het eenvoudige antwoord op die drie vragen: nee.

Morgen is de kans op medailles bij de ploegenachtervolging zeer groot. De mannen – en dan met name Koen Verweij – lieten nog geen opperbeste vorm zien in de slotrondes van de kwalificaties, maar zijn in principe grote kanshebbers voor goud. 

Quote

Deze Spelen zijn namelijk met zesmaal goud, vijf keer zilver en twee bronzen plakken nog altijd, op Sotsji na, de beste aller tijden.

Dat geldt ook voor de vrouwen, die gisteren zeer overtuigend naar een olympisch record reden in de kwalificatie. Vooraf werden de Japanse vrouwen onder leiding van de Alkmaarse bondscoach Johan de Wit getipt als dé gedoodverfde favoriet voor goud, maar na gisteren lijkt het een bijzonder interessante strijd tussen Japan en Nederland te gaan worden.

Dan is er nog Sjinkie Knegt, die voor de Spelen had ingezet op maar één kleur. Goud. Zijn laatste kans daarop is de 500 meter. Als hij zich vandaag kwalificeert, kan hij donderdag de kroon op zijn werk zetten. En als Yara van Kerkhof zilver kan halen op de 1500 meter, zit er wellicht ook een stunt in voor diezelfde Van Kerkhof, Suzanne Schulting of Lara van Ruijven op de 1000 meter die donderdag wordt verreden. Tenminste, als ze zich vandaag kwalificeren.

En dan is er nog de 1000 meter vrijdag – waarop Kjeld Nuis inmiddels samen met de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen torenhoog favoriet is – en mogen zaterdag Sven Kramer, Koen Verweij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten een gooi naar eremetaal doen in de heerlijke chaos die zich de massastart noemt.

Tompouce

Met andere woorden, wacht nog even voordat je de oranje vlaggetjes weer op zolder legt en de oranje tompouce bij de bakker zonder blikken of blozen voorbijloopt. Deze Spelen zijn namelijk met zesmaal goud, vijf keer zilver en twee bronzen plakken nog altijd, op Sotsji na, de beste Winterspelen aller tijden voor Nederland. Nu al. Als je Sotsji niet meerekent, haalde ons land nooit eerder zes gouden plakken op de Winterspelen. Nu zijn er zelfs nog vier dagen om dat aantal verder op te schroeven.

Het onredelijk hoge aantal medailles van Sotsji (24) wordt vermoedelijk niet behaald, maar laten we één ding niet vergeten. Er is echt geen enkele reden voor een mineurstemming.

Volledig scherm
Sjinkie Knegt: wel goud op de 500 meter? © Pim Ras fotografie
Volledig scherm
Ronald Mulder baalt: zijn tijd op de 500 meter is niet genoeg voor het podium. © Pim Ras fotografie