Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee?
Aan elke gewonnen medaille zit voor de olympische sporters ook een financiële vergoeding vast. De hoogte van deze vergoeding is als volgt vastgesteld: voor een gouden medaille krijg je 30.000 euro, voor een zilveren plak 22.500 euro en voor brons 15.000 euro.
Breng jouw stem uit
Wat vind jij het mooiste Nederlandse sportmoment van de afgelopen Olympische Spelen? Geef hier jouw mening.
De eenvoudige rekensom zou ons leren dat Nederlands meest succesvolle olympiër Irene Schouten met driemaal goud en één keer brons ruim een ton mag opstrijken, maar niets is minder waar. NOC*NSF hanteert namelijk een verdeelsleutel, waardoor alleen het eerste exemplaar van het hoogste eremetaal dit volledige bedrag oplevert. Al met al heeft Schouten op sportief vlak deze Spelen 62.500 euro bij elkaar geschaatst.
Voor Suzanne Schulting kwam het totaalbedrag uit op 55.000 euro en verder wisten ook Thomas Krol (45.000 euro), Ireen Wüst (35.000 euro) en Patrick Roest (37.500 euro) meerdere medailles te verzamelen. Kjeld Nuis won met zijn ene gouden plak 30.000 euro, de shorttracksters van de gouden aflossingsploeg krijgen elk 15.000 euro.
En als ze denken dat het daarmee gedaan is, zal bij terugkomst in Nederland ook de Belastingdienst nog even op de deur kloppen. Onderaan de streep gaat er namelijk ook nog eens belasting van het verdiende bedrag af: boven de 68.507 euro zelfs wel 49,5 procent. Het meeste geld is voor de sporters die zich in de kijker hebben gespeeld waarschijnlijk te verdienen met sponsordeals.
Andere landen zijn een stuk guller als het gaat om het belonen van hun olympische toppers. Een bekend voorbeeld is dat van Joseph Schooling. De zwemmer uit Singapore versloeg Michael Phelps op de Zomerspelen en kreeg omgerekend zo'n 650.000 euro van de overheid in Singapore. Helaas kon hij het kunstje vorig jaar in Tokio niet herhalen, dan zou hij zelfs een miljoen hebben gekregen.
Andere grote winnaarsbonussen worden uitgekeerd door Hongkong (564.000 euro) en Turkije, dat zijn kampioenen 22-karaats gouden munten cadeau geeft ter waarde van 337.000 euro. Italië, dat in tegenstelling tot voornoemde landen wél olympisch kampioenen afleverde in Peking, zal onder anderen shorttrackster Arianna Fontana 180.000 euro overmaken voor de 500 meter waarop ze Schulting te snel af was.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Irene Schouten rijdt Ard Schenk uit de boeken: ‘Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent?’
Vol bewondering zag Ard Schenk hoe Irene Schouten zijn record van beste winterolympiër tijdens één Olympische Spelen uit de boeken reed. Die titel doet hem weinig, maar de schaatslegende heeft vooral advies voor de Koningin van de Spelen. ,,Het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd.” -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Video
Thomas Krol blij met Noorse opponent in gouden race: ‘Soms heb je geluk’
Thomas Krol dacht na afloop van zijn rit op de 1000 meter dat het niet genoeg voor goud zou zijn. Dat bleek het wel. De 29-jarige Nederlander vond zich in Peking op het hoogste treetje terug tussen twee generatiegenoten. ,,Ik had in Lorentzen een fantastische gangmaker.” -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen.
-
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen. -
huldiging / video
Medaillewinnaars stralen met Willem-Alexander en Máxima op bordes, Ireen Wüst benoemd tot Commandeur
De Nederlandse wintersporters die tijdens de Olympische Spelen in Peking een medaille hebben behaald, zijn dinsdag in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte en minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport ontvingen de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Daarna werden de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. -
Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats
Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).