Volledig scherm
Lotte van Beek vervangt Leenstra op de 500 meter. © ANP

Zwolse Lotte van Beek vervangt Leenstra op 500 meter Olympische Spelen

Lotte van Beek uit Zwolle schaatst zondag de 500 meter op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. De Zwolse vervangt Marrit Leenstra, die zich vrijwillig terug​trekt omdat de sprintrace op zondag bij nader inzien niet goed in haar programma​ past​.

Leenstra, de nummer​ ​drie van de olympische 1500 meter afgelopen maandag in Gangneung, gewonnen door Ireen Wüst, wil zich optimaal voorbereiden op de eerste rit van de ploegachtervolging. Die wordt maandag verreden. Op dat onderdeel is ze met Wüst en Antoinette de Jong wereldkampioen. Bij Sotsji 2014 wonnen Leenstra en Wüst samen met Jorien ter Mors en vierde rijdster Van Beek olympisch goud.

Medaille

Van Beek is zondag de vervanger van Leenstra. De Zwolse, die eerder deze week tijdens de 1500 meter één honderdste van een seconde ​achter Leenstra eindigde en nipt naast een medaille greep, is geen echte sprintster. Op de NK afstanden eind oktober kwam ze niet verder dan de zestiende plaats op de 500 meter. ​Ook ​Leenstra ​behoorde op de kortste afstand niet tot de medaillekandidaten.