Volledig scherm

Amy en Ross schitteren op WK Dog Frisbee

BEERZERVELD - Nog maar elf jaar en toch behoort Amy von Piekartz uit Beerzerveld met haar hond Ross tot de wereldtop. Tijdens het wereldkampioenschap Dog Frisbee in het Amerikaanse Kansas City eindigde ze als tiende. Als enige kind tussen allemaal volwassenen en als enige deelnemer uit Nederland en Europa. Vijf vragen aan Amy over haar prestaties op het wereldkampioenschap Dog Frisbee.

1. Hoe vond je het om mee te doen?
„Het was heel erg leuk. Ik vond het een hele eer. Doordat ik me gekwalificeerd heb bij een plaatsingstoernooi, mocht ik meedoen aan het EK en het WK. Ik moest wel een paar dagen vrij nemen van school voor het WK, maar om het een beetje bij te houden kreeg ik wel gewoon huiswerk mee. Dat heb ik gewoon gemaakt.”

2. Met je hond Ross eindigde je als 10e. Met je andere hond, Kate, 21e. Ben je tevreden met die prestaties?
„Ja, daar ben ik heel tevreden mee. Ik had eigenlijk verwacht dat ik met Kate wat beter zou presteren. Ross doet namelijk liever geen sprongen, en dat is wel een belangrijk onderdeel. Zeker in Amerika. Maar het ging goed. Het springen kun je wel oefenen, maar Ross vindt het niet leuk om hoog te springen.”

3. Je hebt het vooral goed gedaan bij het onderdeel waarbij je de frisbee zo ver mogelijk moet zien te gooien. Hoe komt dat?
„Dat ging inderdaad heel goed. Dat komt vooral doordat Ross heel snel is. Hij is daardoor heel vlug weer terug met de frisbee. En daardoor heb je tijd over om nog een keer de frisbee weg te gooien. Dat levert weer meer punten op.”

4. Je was het enige kind en de enige Nederlander en Europeaan van de circa 45 deelnemers. Hoe was dat?
„Dat was wel bijzonder, inderdaad. De meeste deelnemers kende ik al, dus met hen kon ik al een beetje praten. Dat ik de enige Europeaan was, is natuurlijk wel apart.”

5. Wat ga je nu doen?
„Volgende week heb ik alweer het volgende wereldkampioenschap, dan in Duisberg. Dat komt doordat er eigenlijk twee competities zijn. Het wk ‘AWI’ was afgelopen weekend, het wk ‘UFO’ is dit weekeinde in Duitsland. Het wordt wel lastig om daar net zo goed te presteren, omdat door de beoordelingen wat anders zijn. Zo krijg je daar meer punten voor het lange afstandsgooien. Daar ben ik niet zo goed in. Als we weer bij huis zijn gaan we gewoon weer verder met oefenen en trainen.”

Amy werd tijdens de competitie geïnterviewd door een lokale journalist. In haar beste Engels, en een beetje Nederlands, heeft ze de Amerikaanse kijkers wat meer over zichzelf en haar honden verteld.

Vechtdal