Volledig scherm
PREMIUM
Jasper Nijland heeft zijn uitrusting klaar voor zijn zeereis naar Antarctica. © Frank Uijlenbroek

Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografenparadijs Antarctica

Jasper Nijland, geboren en getogen in de Zwolse buurtschap Herfte en sinds vorig jaar inwoner van Ommen, noemt zichzelf een ‘avontuurlijke wereldreiziger met grote passie voor fotografie, videografie en de agrarische sector’. Medio deze maand wordt een grote droom werkelijkheid: aan boord van een monumentaal zeilschip gaat hij op expeditie naar Antarctica. In de voetsporen van beroemde ontdekkingsreizigers als James Cook, Charles Darwin en Roald Amundsen. 

De 35-jarige boerenzoon reist veel. Zowel privé als voor zijn werk. Nijland is internationaal medewerker van het in Maassluis gevestigde bedrijf Lely, dat robots levert voor de agrarische sector die een handje helpen bij het melken, voeren en de stalverzorging. ,,Reizen is voor mij een soort levensstijl. Na anderhalf jaar in Canada te hebben gewoond en twee jaar in Australië, zat ik vanaf medio 2016 een heel jaar in Nieuw-Zeeland. Een prachtig land waar ik al mijn passies in kwijt kon, levenslange vriendschappen aan over hield en vele avonturen beleefde. Zo kwam ik drie weken vast te zitten door een zware aardbeving. Ik hielp toen als vrijwilliger in een dorpje waar het een grote ravage was. Ik maakte tussen de naschokken door ook een foto van een camper die strandde op een weg die door de aardbeving verwoest was. Die foto is de hele wereld over gegaan. Dan heb je een goed kampvuurverhaal.’’

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal