Volledig scherm
© ANP

Bernt Schneiders: 'Wachtgeldregel strenger'

OMMEN - Wachtgeld is nodig, anders loopt het openbaar bestuur leeg. Voorzitter Nederlands genootschap voor Burgemeesters Bernt Schneiders; "De regels mogen strenger. Bij integriteitsschending geen wachtgeld." Bestuurders die wegens integriteitskwesties moeten aftreden, horen geen wachtgeld te krijgen. Dat vindt Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem en net deze donderdagmiddag afgezwaaid als voorzitter van het Nederlands genootschap van Burgemeesters (NGB).

De wachtgeldregeling voor burgemeesters en wethouders moet aangepast worden als het aan Schneiders ligt. "De Socialistische Partij wil alle wachtgeldregelingen afschaffen, de WW ook invoeren voor het openbaar bestuur, maar daar ben ik het niet mee eens. Dan wordt een functie in het openbaar bestuur zo onaantrekkelijk dat je niemand meer zo gek kunt krijgen."

Begrip
Schneiders begrijpt daarom de ophef over het wachtgeld voor oud-burgemeester Marc-Jan Ahne dat door de gemeente Ommen betaald moet worden. "Ahne is over de schreef gegaan. Dat het op een schikking is uitgedraaid, doet daar niets aan af."

Inkomenszekerheid
Wachtgeld is bedoeld als inkomenszekerheid voor een burgemeester, gedeputeerde of wethouder die zelf zijn functie neerlegt, legt Schneider uit terwijl hij op het punt staat zijn functie als voorzitter van het NGB neer te leggen op het najaarscongres van het genootschap in Den Bosch. "Een burgemeester die in problemen denkt te komen omdat de gemeenteraad onwerkbaar is, of dat hij of zij geslachtofferd lijkt te worden over een politieke kwestie, moet met ongeschonden blazoen zijn ambt kunnen neerleggen", legt Schneiders uit. "Je hoeft er dan als burgemeester niet op te wachten tot je weggestuurd wordt met het risico dat je nooit meer ergens aan het werk komt."

Schneiders vindt het goed verdedigbaar dat bestuurders in geval van integriteitsschendingen geen recht op wachtgeld hebben. "De regels zouden daarop aangepast moeten worden. Bij het opstellen van de regels heeft nooit iemand er aan gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Dat zou als discussie in de Tweede Kamer opgepakt moeten worden. Het is inderdaad nietuit te leggen dat je nog drie of vier jaar op kosten van de overheid kunt leven als je met je hand in de kas hebt gezeten."

Vechtdal