Volledig scherm
Appartementencomplex De Stadshaghen in Ommen voldoet volgens de gemeente niet aan alle brandveiligheidsnormen. © Alex Mulder

‘Brandveiligheid in Stadshaghen rammelt aan alle kanten’

De gemeente Ommen is van plan om het bestuur van residentie De Stadshaghen een dwangsom op te leggen, als het na jaren van waarschuwen niet snel de brandveiligheid in het appartementencomplex op orde brengt. Uit onderzoek dat de gemeente heeft laten verrichten blijkt dat met name toegangspuien, luiken en doorvoeringen niet voldoende brandwerend zijn. 

Ook constateert Ommen dat er diverse deuren in de gemeenschappelijke ruimten niet zelfsluitend zijn, waardoor een brand eenvoudig kan uitbreiden. Zonder aanpassingen zou bij een eventuele brand het risico op meer slachtoffers groter zijn. De 87 appartementen van Residentie De Stadshaghen zijn gesitueerd in twee serviceflats, aan de westkant van het Ommer stadshart, omringd door een parkachtige tuin. Burgemeester Hans Vroomen: ,,Ik sta er rustig op in en wacht nu op een zienswijze van Stadshaghen. Daarvoor hebben ze twee weken de tijd.”

Duizend euro per overtreding, per woning

Door nu met dwangsom te dreigen - 1.000 per overtreding, per woning - wil Ommen de Vereniging van Eigenaren (VVE) van Stadshaghen dwingen zich aan de minimale brandveiligheidseisen die in het landelijke Bouwbesluit staan te houden. Die werd in 2012 opnieuw vastgesteld, en omvat alle bouwtechnische voorschriften waaraan woningen, kantoren, ziekenhuizen aan moeten voldoen.  De gemeente heeft donderdag een brief opgesteld om de VVE op de hoogte te brengen. Maar die is nog niet binnen, laat de huismeester van Stadshaghen in de ontvangsthal van het complex weten. Hij verwijst voor een officiële reactie naar de Vereniging van Eigenaren, maar kan niet verhullen dat er onder de bewoners en het bestuur veel onvrede over de handelswijze van de gemeente Ommen is. ,,In 2011 is het appartementencomplex gerenoveerd, en was er niets aan de hand. Een jaar later klopt het dan ineens niet meer omdat de voorschriften veranderen. Raar.” Verder wil hij er weinig over zeggen, maar wel dat iedereen met plezier in de Stadshaghen woont. ,,Alle appartementen zijn gevuld.”  

Voorgeschiedenis

In de uitvoerige brief die Ommen heeft opgesteld schetst het onder meer de voorgeschiedenis.  Zo heeft over de voorschriften in april 2014 al een gesprek plaatsgevonden tussen de Veiligheidsregio IJsselland en de VVE. Daarin schermden de bewoners met de bij de bouw in 1968 verleende vergunning, waarna Ommen weer wees op het later genomen Bouwbesluit. Alles bleef zoals het was, waarna het bestuur van Stadshaghen in december van 2016 de gemeente meedeelde dat als er iets niet klopt aan de brandveiligheid in het appartementencomplex, het in hun ogen dan aan de gemeente is om dit aan te tonen en niet andersom. Na een nieuw gesprek tussen de brandweer, gemeente en Stadshaghen in het voorjaar van 2017 heeft Ommen door een aannemer en ingenieurs een rapport laten maken. Na een contra-expertise vanuit Stadshaghen, een brief vanuit de VVE waarin het schrijft dat er geen nieuwe verbouwingsplannen zijn en nieuw gesprek staan beide partijen inmiddels lijnrecht tegenover elkaar. Ommen is het getouwtrek zat en heeft nu een lijst met verbeterpunten aangeleverd.    

Branddoorslag

Zo zouden woningstoegangsdeuren en puien tussen de appartementen onvoldoende weerstand tegen branddoorslag bieden en moeten die verstevigd worden. Maar ook afvoer van rioleringen, ramen en luikconstructies voldoen niet aan de voorschriften. En ventilatieleidingen die keukens en gemeenschappelijke ruimtes met elkaar verbinden zouden evenmin een fikse brand kunnen doorstaan. Tot slot zijn daar ook nog de kelder, de lift, de kantoorruimtes, de meterkasten en de trappenhuizen. Ommen eist dat ze binnen een jaar beter worden beveiligd. Maar, toont de gemeente enige clementie, als er meer rookmelders worden opgehangen dan krijgt Stadshaghen vijf jaar de tijd om de verbeterpunten door te voeren.

 1. Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercampings in Vechtdal

  Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercam­pings in Vechtdal

  Op kinderpornosites en -chatrooms had hij zich geprofileerd als iemand die voorkeur heeft voor meisjes tussen vijf en twaalf jaar oud. Maar dat Harry L. (57) afgelopen voorjaar op twee zogenoemde kindercampings in het Vechtdal zich op zijn zachtst gezegd verdacht gedroeg ten opzichte van meisjes, daar moet de rechtbank volgens hem geen kwaad achter zoeken. Hij was slechts op zoek naar een geschikte plek voor de caravan, of wilde gewoon een colaatje drinken.
 2. Cultuurhistorisch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden
  PREMIUM

  Cultuurhis­to­risch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden

  De droom om één gezamenlijk onderkomen voor de geschiedenis en de streekcultuur van Ommen te realiseren komt steeds dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders hebben de plannen rond en aangeboden aan de gemeenteraad. Het gebouw bij de oude molen Den Oordt wordt platgegooid en eind volgend jaar moet er een nieuw gebouw komen voor het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), de Historische Vereniging en het Toeristen Informatie Punt.

Vechtdal