Volledig scherm
De oude auto van President Brezjnev is in Dalfsen klaar gemaakt voor een autoshow in Parijs. Foto: Wilco van Driessen

'Brezjnev' op transport naar Parijs

DALFSEN/PARIJS - De Rolls Royce met verstopt pistool van John F. Kennedy, de Amerikaanse president, stond al eens in de garage van Classic Jaap. Nu heeft het Dalfser autobedrijf de historische Citroën SM van de voormalige Sovjet-leider Leonid Brezjnev aan de haak geslagen.

Het voertuig, ten tijde van de Koude Oorlog als cadeautje door Frankrijk gegeven, ging dinsdag op transport naar Parijs. Daar is de auto over enkele weken een van de pronkstukken tijdens een grote tentoonstelling van Citroën. In Dalfsen is de wagen opgeknapt, schoongeboend en klaar voor transport gemaakt. De eigenaar van de auto, die niet met naam en toenaam in de krant wil, wist met de aankoop dertien jaar geleden zijn jongensdroom te realiseren. "Na de val van de Muur bracht Rusland zijn wagenpark te gelde. Eerst is de Citroën in Zwitserse handen terechtgekomen. Op een gegeven moment komt zo'n auto opnieuw op de markt. Toen heb ik hem gekocht."

Eenmaal in het bezit van de groene bolide - bouwjaar 1971 - viel de wagen in eerste instantie een beetje tegen. "Brezjnev stond bekend als een slechte en wilde chauffeur. Om hem tegen zichzelf te beschermen werd de maximum snelheid vergrendeld. Normaliter moet-ie de 220 kunnen halen."

Een Franse vrachtwagenchauffeur kwam vandaag speciaal naar Dalfsen om de Citroën in te laden. Via een laadklep werd het voertuig met uiterste precisie in de truck gemanoeuvreerd. Hoewel Brezjnev de auto altijd in zijn bezit had stond de wagen officieel onder het beheer van de Russische geheime dienst KGB. Jarenlang stond de Citroën te koukleumen in een parkeergarage onder het Kremlin in Moskou, maar hij rijdt nog als de beste. De connecties met het Dalfser restauratiebedrijf onstonden tijdens een heus Citroën SM-weekend. "Het bedrijf heeft een goede naam. Daar laat ik deze historisch auto met een gerust hart achter."

Vechtdal