Volledig scherm
PREMIUM
Wim Klein Horsman is kartrekker van een broodfonds in Ommen. De animo om bij zo'n fonds te horen is groot. © Frank Uijlenbroek

Broodfonds Ommen als vangnet voor ondernemers: ‘interesse is overweldigend’

De animo voor het opgezette broodfonds in Ommen is zo groot, dat de opgerichte stichting per 1 augustus definitief gaat beginnen. In sneltreinvaart haalde kartrekker en supermarkteigenaar  Wim Klein Horsman de 25 deelnemers, waarbij het uitgangspunt is dat ondernemers binnen het fonds elkaar financieel ondersteunen in geval van ziekte. 

In totaal zijn er landelijk zo'n 23.000 zelfstandigen aangesloten bij een dergelijk broodfonds, en na de drie in Hardenberg en een in Dalfsen krijgt nu Ommen een eigen ondernemersvangnet. De animo om gezamenlijk voor zo'n appeltje voor de dorst te zorgen was ‘overweldigend’, omschrijft Wim Klein Horsman, zelf supermarkteigenaar in Lemele. ,,Er zaten ondernemers uit Heerenveen, Oldenzaal en Steenwijk in de zaal. Veel van hen willen zich aansluiten, omdat de broodfondsen in die regio's vol zitten. Er geldt namelijk een maximum van 50.” Daarbij kan ieder fonds, allemaal onder vlag van de landelijke stichting, ieder zijn eigen regels bepalen. ,,Zo zijn er gemeenten met een broodfonds voor ondernemers alleen uit die gemeente. En er is een fonds voor muzikanten, maar alleen als je muzikant bent.”

  1. Boer Gerrit uit Ommen werd aangevallen door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

    Boer Gerrit uit Ommen werd aangeval­len door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

    Het begon als een gewone maandag voor Gerrit Wermink uit Ommen. De 43-jarige melkveehouder was druk bezig in het weiland, niet wetende dat hij een paar uur later in het ziekenhuis zou belanden. Dat hij gegrepen zou worden door zijn eigen stier, hoewel hij er altijd alert op is en al talloze keren gewaarschuwd is door zijn vader. En toch gebeurde het. Door zijn verhaal te vertellen wil de boer zijn collega’s waarschuwen.

Vechtdal