Volledig scherm
PREMIUM
Berthus Westerhuis (links) en zijn biograaf Wouter Groote Schaarsberg. Samen maakten ze een boek over de hardrock- en metalscene. © Frank Uijlenbroek

Bruuthus, de rauwe gitaarrand van Salland en het Vechtdal

Berthus Westerhuis is een pionier in de metal- en zwaardere hardrockscene, hoewel hij dat zelf misschien niet in de gaten heeft. Biograaf Wouter Groote Schaarsberg wel, en daarom rondt hij binnenkort een boek over Bruuthus de gitarist af. Als ode aan het soms onaangepaste leven in Salland en het Vechtdal.  

Berthus Westerhuis zet met een klap de halve liter op tafel, en bestelt er het liefst gelijk nog eentje. Aan de zwaardere drugs heeft de metal- en hardrockgitarist uit Nieuwleusen doorgaans een broertje dood, maar bier gaat er in als water. Hij steekt die voorliefde ook niet onder stoelen en banken, en stemt bij het interviewverzoek in om bij muziek- en motorcafé Calluna in Ommen af te spreken. Omdat ‘het daar goed drinken is’ en met 7,2 kilometer - hij heeft het zelf berekend - niet al te ver van zijn huis in Nieuwleusen. 

  1. Gerben (61) sleurt gehandicapte Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’
    PREMIUM
    Video

    Gerben (61) sleurt gehandicap­te Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’

    Taxichauffeur Gerben van Dam (61) trok vorig zomer in Ommen de 23-jarige Lukas uit Tsjechië van het spoor, net voor de trein uit Zwolle hem zou verpletteren. Een heldendaad, hoewel Van Dam dat zelf in al zijn bescheidenheid anders ziet. Tot zijn grote verrassing werd hij vanochtend in het raadhuis van Ommen opgewacht door familie, werkgever, politici, pers en burgemeesters. En kreeg hij een erepenning. ,,Geweldig. Prachtig mooi.”

Vechtdal