Volledig scherm
PREMIUM
Berthus Westerhuis (links) en zijn biograaf Wouter Groote Schaarsberg. Samen maakten ze een boek over de hardrock- en metalscene. © Frank Uijlenbroek

Bruuthus, de rauwe gitaarrand van Salland en het Vechtdal

Berthus Westerhuis is een pionier in de metal- en zwaardere hardrockscene, hoewel hij dat zelf misschien niet in de gaten heeft. Biograaf Wouter Groote Schaarsberg wel, en daarom rondt hij binnenkort een boek over Bruuthus de gitarist af. Als ode aan het soms onaangepaste leven in Salland en het Vechtdal.  

Berthus Westerhuis zet met een klap de halve liter op tafel, en bestelt er het liefst gelijk nog eentje. Aan de zwaardere drugs heeft de metal- en hardrockgitarist uit Nieuwleusen doorgaans een broertje dood, maar bier gaat er in als water. Hij steekt die voorliefde ook niet onder stoelen en banken, en stemt bij het interviewverzoek in om bij muziek- en motorcafé Calluna in Ommen af te spreken. Omdat ‘het daar goed drinken is’ en met 7,2 kilometer - hij heeft het zelf berekend - niet al te ver van zijn huis in Nieuwleusen. 

  1. Campings Ommen protesteren tegen hogere toeristentax

    Campings Ommen proteste­ren tegen hogere toeristen­tax

    Recreatieondernemers protesteren tegen de verdere verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Ommen. In 2015 ging het tarief van tachtig eurocent naar een euro, in de jaren 2020 tot en met 2024 moeten toeristen tien cent meer betalen voor een overnachting op een camping of in een hotel. ,,Een verhoging van tien procent, daarmee prijst Ommen zich uit de markt’’, waarschuwt Gerrit-Jan Hagedoorn. De eigenaar van recreatiepark de Beerze Bulten praat mede namens zijn collega's.

Vechtdal