Volledig scherm
Partycentrum Content (links) aan de Westerweg langs Kanaal Almelo-De Haandrik in Beerzerveld, moet plaats maken voor woningbouw. © Frank Uijlenbroek

Buren content met bouwplan Beerzerveld, niet met overlast arbeidsmigranten

Omwonenden van partycentrum Content aan de Westerweg in Beerzerveld zijn blij met plannen om hier woningen te bouwen. Daarmee is een 24 bedden tellend hotel-pension van de baan, tot opluchting van de buren die vreesden dat eigenaar Herman Hutten ook hier arbeidsmigranten wilde onderbrengen.

In december klaagden omwonenden al over overlast door 's avonds en in de weekeinden bij mooi weer in de buurt rondslenterende Roemeense arbeidsmigranten die in panden van Hutten wonen. Dat gebeurde bij de behandeling van een ‘totaalplan’ van Hutten Vastgoed voor de percelen Westerweg 4 tot en met 8d en Kloosterdijk 50 tot en met 64a in Beerzerveld, tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Naar aanleiding van die pittige kritiek uit de buurt stelde Hutten in overleg met de gemeente Ommen zijn plannen bij: geen verbouwing van partycentrum Content tot hotel-pension met twaalf kamers en 24 bedden, maar nieuwbouw van maximaal vijf woningen (één vrijstaande woning, één tweekapper en één vrijstaande woning of tweekapper), en verbouwing van de oude bedrijfswoning van Content in het boerderijtje tot één woning. Het partycentrum wordt dan gesloopt, evenals het aanpalende oude pand met de karakteristieke ronde raampjes in de witte gevel.

Overlast

,,Dat plan voor woningen is hartstikke mooi’’, zegt Gerjan Heerkes woensdagavond tijdens de informatiebijeenkomst over de bijgestelde plannen in zaal Content. Heerkes, woonachtig aan de Westerweg, was in december een van de insprekers tegen de pensionplannen. Maar als Herman Hutten openhartig vertelt dat hij nog steeds hoopt op groen licht van de gemeente om wel arbeidsmigranten te mogen huisvesten in de kantoren van zijn bedrijfspanden aan de Kloosterdijk 62 en 64, protesteert Heerkes. ,,We hebben last van die mensen, breng ze als het kan ergens anders onder. Afgelopen weekend liepen ze met dat mooie weer al weer voor ons huis langs, op slippers met een fles bier in de hand.’’ Andere buren beamen Heerkes’ woorden volmondig. 

Bel mij

Hutten roept buurtbewoners op meteen contact met hem op te nemen als er problemen zijn met Roemeense gastarbeiders die in zijn panden wonen. ,,Zij komen hier om zoveel mogelijk uren te draaien en zoveel mogelijk geld te verdienen. Maar er gelden wel strakke regels. Zo hebben ze corveedienst om zelf hun huis schoon te houden, wat we om de veertien dagen controleren. Ze mogen zich niet vervelend gedragen, vanaf middernacht mogen ze bijvoorbeeld geen herrie meer maken. Buren moeten geen last van hen hebben. Bij calamiteiten bel mij, ik ben 24 uur per dag bereikbaar en woon zelf ook in de buurt. Het klinkt hard maar ik kan er meteen iets aan doen, ik wil de vrede in de buurt bewaren’’, betoogt Hutten, die een voorbeeld noemt waarbij een Roemeen met een ‘enkele reis’ werd weggestuurd. ,,Dat klopt, Herman reageert meteen’’, beaamt buurman Roel Botter, ,,maar het is echt geen pretje er naast te wonen.’’  

Dertig Roemenen

Dertig Roemenen zijn momenteel gehuisvest in meerdere woningen van Herman Hutten op bedrijventerrein Kloosterdijk, vertelt de vastgoedeigenaar uit Beerzerveld. De helft van hen huist in een aan het Almelose detacheringsbedrijf Marquette verhuurde woning aan de Westerweg 4. Daar dichtbij, op de huidige parkeerplaats op de hoek met de Kloosterdijk, wil Hutten nog een woning met mogelijkheid voor een bedrijf aan huis bouwen. Daarbij worden de rooilijnen van de omringende gebouwen aangehouden, zodat fietsers en andere verkeersdeelnemers goed zicht op elkaar houden op de drukke kruising van beide wegen en de brug over het Kanaal Almelo-De Haandrik. Achter het door Hutten aan metaalbedrijf BOMA verkochte pand Kloosterdijk 60 is ruimte voor uitbreiding van dit bedrijf, of mag een bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd worden. 

Weinig kans

Hutten lijkt weinig kans te maken dat de gemeente Ommen groen licht geeft voor huisvesting van arbeidsmigranten in lege kantoren aan de Kloosterdijk 62 en 64. In bedrijfspanden is dat volgens het geldende bestemmingsplan ‘kleine kernen’ niet toegestaan, zo schrijven B en W in hun voorstel aan de raad. De aangevraagde wijziging van het bestemmingsplan voor Kloosterdijk-Westerweg wordt op donderdag 9 mei behandeld in de Ommer raadscommissie, aanvang 19.30 uur.  Ook dan zijn insprekers weer welkom.

  1. Nieuw plan voor zorgwoningen aan de Beerzerhaar in Beerzerveld

    Nieuw plan voor zorgwonin­gen aan de Beerzer­haar in Beerzer­veld

    Herman Hutten dient deze week een vernieuwd plan in voor de bouw van tien zorgwoningen en twee vrijstaande woningen aan de Beerzerhaar, tegenover christelijke basisschool De Schakel in Beerzerveld. In 2012-2013 is al eens een soortgelijk plan ingetrokken, toen de gemeente Ommen niet wilde dat de zorgwoningen in mindering zouden worden gebracht op het ‘contingent’ woningen dat de gemeente van de provincie mocht bouwen. Want dan zou de gemeente mogelijk met de eigen bouwgrond in het dorp Beerzerveld blijven zitten.

Vechtdal