Volledig scherm
PREMIUM
Camera's in Ommen leggen verkeersbewegingen vast. De gegevens worden opgeslagen en later gewist. © Frank Uijlenbroek

Camera's, lussen, tellingen: Ommen overspoeld met verkeersonderzoeken

Camera's hielden afgelopen zomer de poort van Ommen nauwlettend in de gaten, en ook nu wordt het verkeer dat zich op bepaalde punten in en rond de stad beweegt geregistreerd. Met de privacy van weggebruikers zit het wel goed, verzekert wethouder Leo Bongers, die uiteindelijk met alle data een totaaloplossing voor  ‘verkeersprobleem Ommen’ wil hebben. Want een ratjetoe, dat is het.

Wethouder Leo Bongers pakt de plattegrond van Ommen er nog maar eens bij, en heeft ‘verkeersregisseur’ Rik Bremmer daarbij aan zijn zijde. Ze wijzen op de kaart van oost naar west en van noord naar zuid. En naar de toegangswegen van de binnenstad, waar afgelopen zomer camera's zijn opgehangen om al het in- en uitgaande verkeer vast te leggen. Big Brother is watching you, lijkt het, en de wethouder is het daar niet mee oneens. ,,Als ik mijn boodschappen doe, dan word ik erover aangesproken. Mensen zien de camera's hangen, en vragen aan mij af of er geflitst wordt. En wat er met de gegevens wordt gedaan. Geen paniek, alle kentekeninformatie verdwijnt in de prullenbak.”

  1. Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne
    PREMIUM
    video

    Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne

    Twee achtereenvolgende droge zomers eisen hun tol op landgoed Junne. Vooral de Japanse lariksen zuchten onder het tekort aan water. Veel lariksen op hoger gelegen delen van het bosrijke landgoed bij Ommen zijn door de droogte tijdens het groeiseizoen dood gegaan of verkeren in zeer slechte conditie. Daardoor worden ze vatbaarder voor de lariksbastkever en lopen ook gezonde lariksen gevaar te worden aangetast door dit knagend kevertje, dat vergelijkbaar is met de letterzetter die fijnsparren ruïneert.

Vechtdal