Deze schaapherder weet hoe je de kudde beschermt tegen een wolf

VideoWolven afschieten om ze bij schapen weg te houden, zoals landbouworganisatie LTO deze week voorstelde? Niet nodig, zegt Landschap Overijssel. Die wil stroomdraden en een groep honden inzetten. En dat zijn niet zomaar honden...

De wolf is welkom en wij zijn er klaar voor’’, zegt Landschap Overijssel (LO) over de komst van de wolf in haar natuurgebieden. De noodkreet deze week vanuit de afdeling schapenhouders van LTO dat wolven veel schade veroorzaken onder hun schapen krijgt veel aandacht. De land- en tuinbouworganisatie riep zelfs op om wolven af te schieten. Ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel en schaapherder André Kuhn zien echter veel meer in preventieve maatregelen, want dat kan best, zeggen zij.

  1. Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne
    PREMIUM
    video

    Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne

    Twee achtereenvolgende droge zomers eisen hun tol op landgoed Junne. Vooral de Japanse lariksen zuchten onder het tekort aan water. Veel lariksen op hoger gelegen delen van het bosrijke landgoed bij Ommen zijn door de droogte tijdens het groeiseizoen dood gegaan of verkeren in zeer slechte conditie. Daardoor worden ze vatbaarder voor de lariksbastkever en lopen ook gezonde lariksen gevaar te worden aangetast door dit knagend kevertje, dat vergelijkbaar is met de letterzetter die fijnsparren ruïneert.

Vechtdal