Dit is hoeveel mensen in Ommen toestemming geven voor orgaandonatie
In de gemeente Ommen bleef het aantal mensen dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie gelijk aan het jaar ervoor. In die gemeente geven, net zoals in 2021, zo'n 5.500 mensen toestemming. Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van deze site.
In het Donorregister kunnen personen boven de twaalf jaar die ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente aangeven of ze orgaandonor willen zijn. In de gemeente Ommen kunnen zo'n 16.200 12-plussers hun keuze maken in het Donorregister.
Nieuwe donorwet
Sinds 1 juli 2020 geldt er een nieuwe donorwet. Deze wet legt vast dat iedereen vanaf achttien jaar, wanneer zij zelf niet een keuze vastleggen, automatisch in het Donorregister komt te staan met de registratie 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Wettelijk gezien betekent dit een 'ja'. In de oude donorwet moest er expliciet een keuze worden gemaakt. Door de deze nieuwe donorwet zijn er nu miljoenen potentiële donoren bijgekomen.
In Ommen hebben ongeveer 3.300 inwoners van achttien jaar en ouder geen keuze gemaakt, zij zijn dus automatisch donor. Het gaat om 20 procent van alle potentiële donoren. Om en nabij 25 procent geeft expliciet géén toestemming.
Tekst gaat verder onder de kaart
In totaal geven bijna vijf miljoen Nederlandse inwoners geven expliciete toestemming voor orgaandonatie. Ongeveer 342.300 mensen daarvan komen uit de provincie Overijssel. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. In Overijssel kiezen 265.900 inwoners ervoor om géén toestemming te geven voor orgaandonatie, dat is ongeveer 26 procent van alle inwoners uit deze provincie. Het percentage mensen van achttien jaar en ouder met geen bezwaar tegen orgaandonatie bedraagt daar 21 procent.
Flinke toename orgaandonaties
Eerder dit jaar meldde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) dat er in 2022 meer orgaandonaties plaatsvonden na overlijden dan ooit tevoren. Het aantal orgaantransplantaties met organen van postmortale (overleden) donoren steeg vorig jaar met 13 procent ten opzichte van 2021.
,,Het is super dat meer mensen geholpen konden worden. Of de nieuwe donorwet hierin een rol heeft gespeeld, weten we nog niet", vertelt Geertine Zwijnenburg van de NTS. ,,Er kwamen vorig jaar namelijk ook meer mensen te overlijden in het ziekenhuis en alleen als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden is orgaandonatie mogelijk." Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat later dit jaar onderzoek doen naar de oorzaak van de stijging.
Wachtlijst
In januari stonden er 1247 mensen op de wachtlijst voor een orgaandonatie, een daling van vier procent ten opzichte van januari 2022. Het is volgens Zwijnenburg mogelijk dat de daling te maken heeft met de toename van het aantal transplantaties, maar ook daar is (nog) geen bewijs voor. ,,De criteria om op de wachtlijst te komen zijn streng en worden geregeld aangepast, dus het aantal wachtenden kan ook om die reden toe- of afnemen", aldus Zwijnenburg.
Over de cijfers
Voor dit artikel zijn cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om cijfers over de registraties in het Donorregister, per gemeente. Om vergelijkingen te kunnen maken tussen gemeenten, zijn de absolute aantallen omgerekend naar percentages.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bij jubilerend Vechtgenotenhuis in Ommen gaat het niet alleen maar over kanker: ‘Ik zie het als een feestje’
Ommen -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMmet quiz17
De ‘monsterwesp’ is bezig aan een enorme opmars, dit moet je doen (en vooral níet doen) als je hem ziet
Wen er maar aan. En nu ze er toch zijn: geniet er ook van. Dat is de boodschap van Bram Cornelissen, expert op het gebied van de Aziatische hoornaar, nu deze ‘monsterwesp’ naar het noorden oprukt. Want die opmars is waarschijnlijk toch niet te stuiten. ,,We moeten leren er mee om te gaan.’’Deventer, Hattem, Olst, Oldebroek -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUM
Tien miljoen in plus, toch moet Raalte in toekomst vervelende keuzes maken: ‘Ziet er somber uit in 2026’
Wat betreft financiën boert de gemeente Raalte goed. Met bijna 10 miljoen euro in de plus lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de Sallandse gemeente. Maar niets is minder waar. Vanaf 2026 moeten er ‘moeilijke keuzes worden gemaakt’, stelt wethouder Alexander Kreule (VVD). En dat kan gevolgen hebben voor allerlei projecten, zoals het grote scholenplan en de plannen met het gemeentehuis.Raalte
-
Dominicanenklooster in Zwolle zet orgel in de schijnwerpers met zesdelige concertreeks
Zwolle -
-
-
update16
Vrachtwagenchauffeur krijgt problemen op N50 omdat zware lading niet goed vast zit
Een vrachtwagen zorgde vanmorgen voor de nodige problemen op de N50. De chauffeur reed met een lading die niet goed vast zat en daardoor ontstond een twee uur durende file. De man krijgt een proces-verbaal.Zwolle -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?