Dit is Wim (63) uit Archem. Hij is een van de laatste kleine boeren: ‘Ik ben zowat een attractie’

videoWelke boer staat nog met een riek in de hand in zijn stal en voert zijn koeien met de hand? Wim Slots (63) dus, de laatste boer van het Sallandse Archem. Ieder jaar stoppen honderden kleine boeren zoals Wim, die niets moet hebben van ‘moderne fratsen’. ,,Die megastallen? Mij niet gezien.’’

Het coulissenlandschap van Archem bevat schilderachtige oude pachtboerderijen, maar de boeren zelf zijn er al lang vertrokken. Behalve Wim Slots. Hij heeft al meer dan dertig jaar een bescheiden aantal aangebonden Maas Rijn IJssel (MRIJ)-koeien, die hij nog met de hand voert. Jaarlijks stopt 2 tot 3 procent van alle boeren. De oudere kleine boer van ‘het type Slots’ wordt zeldzaam.

  1. Campings Ommen protesteren tegen hogere toeristentax

    Campings Ommen proteste­ren tegen hogere toeristen­tax

    Recreatieondernemers protesteren tegen de verdere verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Ommen. In 2015 ging het tarief van tachtig eurocent naar een euro, in de jaren 2020 tot en met 2024 moeten toeristen tien cent meer betalen voor een overnachting op een camping of in een hotel. ,,Een verhoging van tien procent, daarmee prijst Ommen zich uit de markt’’, waarschuwt Gerrit-Jan Hagedoorn. De eigenaar van recreatiepark de Beerze Bulten praat mede namens zijn collega's.

Vechtdal