Volledig scherm
Robert-Jan Mastenbroek, eigenaar van de site Dream or Donate in Kampen. © Freek van den Bergh

Dream or Donate-man Mastenbroek: ‘Beslag op landgoed vertraagt terugbetaling’

Er ligt beslag op het Witharense landgoed van Dream or Donate-oprichter Robert-Jan Mastenbroek. Dat bemoeilijkt mogelijk de verkoop en dus de terugbetaling van gedupeerden van het opgeheven crowdfundingplatform. 

Dat stelt Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek (29) zelf in een bericht op communicatiekanaal Slack. Het beslag op het te koop staande perceel is volgens Mastenbroek gelegd door een advocaat. Welke is onduidelijk. In de gegevens van het Kadaster was maandagmiddag nog geen beslaglegging op het landgoed aan De Haar in Witharen opgenomen.  Ook de inbeslagname door de politie heeft voor vertraging bij de terugbetaling gezorgd, zegt de biologisch-dynamische landgoedeigenaar. 

Overzicht

Mastenbroek stelt afgelopen dagen  druk bezig te zijn geweest om een overzicht te maken van alle donaties en de al uitbetaalde gelden. Hij stelt al meer dan 95 procent van de ‘openstaande dromen’ in kaart te hebben gebracht en zegt nog altijd dat hij alle mensen gaat terugbetalen. Op Facebook is een aantal gedupeerden voorzichtig optimistisch over de kans dat ze het geld terugzien. 

Probleem

,,De berekeningen zoals nu gemaakt zijn, dwingen mij om enkele bezittingen en het huis te verkopen, maar dat is geen probleem. Zoals in de media al opgemerkt had ik enkele bezittingen al voor het stopzetten op marktplaats gezet en zijn er al kijkers geweest voor het huis’’, schrijft hij. 

Vrees

Het crowdfundplatform verdween twee weken geleden plotseling, tientallen mensen in verbijstering achterlatend. Ze willen hun ingezamelde geld terugzien. Mastenbroek claimde gehackt en afgeperst te zijn. Veel gedupeerden vrezen echter dat hij er met ingezameld geld vandoor gaat. De politie heeft Mastenbroek nog niet aangemerkt als verdachte. 

  1. Ommerschans wil betere informatie over plannen Veldzicht

    Ommer­schans wil betere informatie over plannen Veldzicht

    Niet alleen inwoners van Balkbrug, maar ook van Ommerschans zijn bezorgd over plannen voor het huisvesten van twintig ‘ongedocumenteerde vreemdelingen’ met psychiatrische problemen in een beschermde woonvoorziening, buiten de poorten van de kliniek Veldzicht. Dit in Balkbrug gevestigde ‘centrum voor transculturele psychiatrie’, dat onder meer psychiatrische hulp biedt aan mensen met een niet-westerse achtergrond, heeft meerdere locaties op het oog voor zo'n woonvorm, nabij Ommer grondgebied. De gemeente Ommen laat de informatievoorziening echter over aan Veldzicht, en aan buurgemeente Hardenberg waar Balkbrug onder valt.
  2. Campings Ommen protesteren tegen hogere toeristentax

    Campings Ommen proteste­ren tegen hogere toeristen­tax

    Recreatieondernemers protesteren tegen de verdere verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Ommen. In 2015 ging het tarief van tachtig eurocent naar een euro, in de jaren 2020 tot en met 2024 moeten toeristen tien cent meer betalen voor een overnachting op een camping of in een hotel. ,,Een verhoging van tien procent, daarmee prijst Ommen zich uit de markt’’, waarschuwt Gerrit-Jan Hagedoorn. De eigenaar van recreatiepark de Beerze Bulten praat mede namens zijn collega's.

Vechtdal