Volledig scherm
PREMIUM
De cabine van een van de nagelnieuwe Scania-trucks viel voorover na de aanvaring met het Varsenerviaduct bij Ommen. © GinoPress BV

Duitse Scania-vervoerder ontgaat bord bij Ommer viaduct

‘Menschliches Versagen’, ofwel menselijk falen. Zo omschrijft Marcus Schwarzbauer van het Oostenrijkse transportbedrijf Gartner KG de crash waarbij dinsdagmiddag een gloednieuwe truck van Scania zwaar beschadigd raakte bij het Varsener viaduct. 

Een Duitse vrachtwagenchauffeur had net twee nieuwe trucks bij de Scania-fabriek in Zwolle opgeladen en was onderweg naar Duitsland, toen hij vanaf de Varsenerdijk (N340) kort voor Ommen linksaf de N48 wilde oprijden richting het noorden. Zijn kostbare lading (gemiddeld kost zo'n truck 80 mille) was zoals wettelijk toegestaan 4,30 meter hoog, het viaduct echter merkbaar lager. 

 1. Vilsterse scholieren gaan meer bewegen en leren in natuurrijke omgeving
  PREMIUM

  Vilsterse scholieren gaan meer bewegen en leren in natuurrij­ke omgeving

  ,,Het Natuurrijk, wat een mooie school’’, roept burgemeester Hans Vroomen enthousiast als hij samen met vier leerlingen van de Vilsterse basisschool de nieuwe naam van de in 1923 geopende Sint Willibrordus heeft onthuld. Na ruim 95 jaar is het tijd voor een ander onderwijsconcept, waarin de nadruk ligt op meer bewegen en buitenonderwijs. De dorpsschool op landgoed Vilsteren is nu een ‘integraal kindcentrum’, met op één centrale plek kinderopvang en een basisschool, voor kinderen van nul tot dertien jaar. 'Leren doen we buiten', is het motto.
 1. De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuwse abt van Sibculo naar Haren
  PREMIUM

  De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuw­se abt van Sibculo naar Haren

  Pinksterzaterdag, vroeg in de ochtend, harde wind en regen geselen het Vechtdal. In zijn woonplaats Zwolle stapt Mink de Vries met fiets in de trein richting Hardenberg, om vanaf het voormalige Cisterciënzer klooster Sibculo het spoor te volgen van de grootste kloosterhervormer van Noord-Nederland, de middeleeuwse abt Boyng. In zijn witte pij en zwarte stola moet hij aan het eind van de middag via Gramsbergen, Ane, Coevorden, Rolde, Assen, Kloosterveen en Vries in Haren arriveren. Met het stormachtige weer lijkt een helse tocht in het verschiet voor de 56-jarige docent levensbeschouwing van het Agnieten College in onder meer Nieuwleusen. ,,Maar ik had alle goden mee, en de wind in de rug, dus ik was overal eerder dan gepland waardoor ik meer tijd had om rond te kijken en mensen te spreken.’’

Vechtdal