Eeuwenoud uurwerk kasteel Eerde weer bij de tijd

videoLiefkozend raakt ir. Loek Romeyn de sierknoppen aan op de hoeken van het smeedijzeren uurwerk op de zolder van kasteel Eerde. Voor het eerst sinds tijden tikken de seconden weer weg, tonen de wijzers bovenin de gevel de juiste tijd, en luidt de eeuwenoude klok op het dak weer op de halve en hele uren. De 77-jarige Romeyn, adviseur van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk, is blij dat de klus is geklaard. 

Het ophijsen van de tot 70 kilo zware gietijzeren gewichten hoeft niet meer. Het originele hijsmechanisme is nu aangevuld met een elektromotor die elk uur - computergestuurd - de gewichten omhoog trekt. Onder de gewichten staat een zandbak. Niet om kinderen in te laten spelen, maar om de gewichten op te vangen, mocht er onverhoopt een kabel breken. Zo’n zogeheten ‘valkist’ voorkomt dat een gewicht dwars door een houten vloer stort en een verdieping lager voor nog meer schade zorgt. 

  1. Jacobs Balkbrug moet vandaag al stoppen met grindwasserij
    PREMIUM
    video update

    Jacobs Balkbrug moet vandaag al stoppen met grindwasse­rij

    De firma Jacobs moet vandaag al stoppen met het aanvoeren, zeven en wassen van grind op haar terrein aan De Pol 1a bij Balkbrug. Als dat niet gebeurt moet Jacobs dwangsommen betalen die uiteindelijk in de tonnen kunnen gaan lopen. Dat heeft de gemeente Hardenberg het bedrijf laten weten, nadat de Raad van State op 5 februari definitief een streep haalde door een nieuw bestemmingsplan dat het aan- en afvoeren en wassen van gebruikt grind op deze plek mogelijk moest maken.

Vechtdal