Volledig scherm
Jannie Nijhoff, Anita Vulkers, Ingrid Helbers, Janneke Bruins en Gerrit Stokvisch (VLNR) zoeken een nieuwe voorzitter voor EHBO Ommen editie Vechtdal foto Max de Krijger 2019126 © M Dkrijger

EHBO Ommen heeft ‘broodnodig’ een voorzitter nodig

Ook zonder voorzitter kon EHBO-vereniging Ommen zaterdag zijn 40-jarig bestaan vieren met een gezellige receptie. Toch roept het bestuur in koor dat ze graag iemand met de hamer binnen hun vereniging willen ontmoeten.

Eerst is burgemeester Hans Vroomen aan het woord. Hij geeft aan dat EHBO’ers onmisbaar zijn. Dat ondervond hij bij het aansnijden van Nederlands langste tompouce vorige maand. ,,Een tompouce snijden, dat is niet gemakkelijk. Plotseling zag ik bloed. Ik voelde me zeer onthand, dus ik was blij dat er EHBO’ers waren.” 

Reanimatie

Daarna komt Evert Jan Dijk naar voren. Hij is al deelnemer sinds de start, 40 jaar geleden. ,,Ik heb twee keer een reanimatie gedaan. Een liep goed af, dat was hartstikke mooi. De andere liep niet goed af. Maar ik kon niet meer doen. Ik deed gewoon mijn uiterste best”, blikt hij terug.

Quote

We willen echt een gezicht naar buiten hebben, iemand die tussen de mensen staat

Jannie Nijhoff

Na dit officiële gedeelte komen de hapjes en de drankjes. Alles is tip-top in orde,  ook zonder voorzitter loopt alles op rolletjes. Anita Vulkers en Janneke Prins zijn werkzaam op het secretariaat en weten echter dat de man of vrouw met de hamer broodnodig is. ,,Voor verschillende taken is deze nodig. Contact met externen, zoals de gemeente. En het organiseren van evenementen en regelen van afspraken bij scholen in verband met EHBO-les. En bij de volgende AOV-vergadering is de voorzitter nodig”, vertellen ze. 

Drie voorzitters

Op de vraag waarom zij de handschoen niet oppakken, geven ze een politiek antwoord. ,,Secretariaat past ons beter.” In totaal heeft deze vereniging slechts drie voorzitters gehad in 40 jaar. Degene die de hamer aan de wilgen hing een half jaar geleden, was een andere aantrekkelijke functie bij een organisatie aangeboden. ,,We willen echt een gezicht naar buiten hebben, iemand die tussen de mensen staat”, vullen PR medewerkster Jannie Nijhoff, Ingrid Helbers en penningmeester Gerrit Stokvisch aan.

Tekort aan vrijwilligers

Ze zoeken niet alleen een voorzitter, maar ook nieuwe actieve deelnemers. De Ommense vereniging heeft 115 leden, waarvan er 31 actief deelnemen bij onder andere de Bissingh maar ook andere evenementen. Ze merken dat het aantal evenementen waar EHBO’ ers bij moeten zijn, flink toeneemt. Terwijl het aantal vrijwilligers niet meegroeit. ,,Een keer is er een evenement geweest waar we geen vrijwilligers konden bieden. We merken ook dat in Dalfsen een tekort is. We springen daar soms bij. Let wel, bij een Bissinghdag zijn 24 EHBO’ers in totaal nodig”, vertelt Stokvisch en vult aan: ,,Het is fijn om mensen te helpen. Waar anderen blijven staan, daar kun jij wat doen.”

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal