Explosievendienst onderzoekt hele nacht achtervolgde Audi op A28

video & updateDe EOD is vannacht uren bezig geweest met mogelijk explosief materiaal dat werd gevonden in een zwarte Audi. De politie ontdekte de spullen na een achtervolging op de A28 tussen Ommen (bij Zwolle) en Nieuwleusen. De bestuurder van het voertuig ging ervandoor, nadat hij was klemgereden bij de afslag Nieuwleusen. Hij of zij is nog altijd voortvluchtig. Dat meldt de politie.

Het is iets voor elven als de politie een voertuig, een zwarte Audi, ziet rijden met vermoedelijk gestolen kentekenplaten. De politie geeft een stopteken, maar de bestuurder negeert dat en gaat er met hoge snelheid vandoor. Een achtervolging wordt ingezet, die niet lang duurt. 

Op de A28 bij Zwolle volgt de politie de auto tot aan afrit Nieuwleusen. Daar rijdt de politie de Audi klem. Hoewel de auto vast staat tussen verschillende voertuigen van de politie, weet de bestuurder te ontkomen. Hij springt uit zijn auto, vlucht de andere rijbaan op en rent het naastgelegen weiland in. Bij deze vluchtpoging zou de bestuurder bijna zijn geraakt door een naderend voertuig op de andere rijbaan. 

Met onder andere een politiehelikopter begint een zoekactie naar de vluchtende bestuurder. Maar die zoektocht levert niets op. Hij weet te ontkomen. Maar daarmee is de politie-actie bij de afslag nog niet afgelopen.

Volledig scherm
© Stefan Verkerk

Explosief materiaal

Kort na middernacht vindt de politie mogelijk explosief materiaal in de Audi, die nog op de snelweg staat. Dat is het moment waarop de A28 in beide richtingen wordt afgesloten. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de afslag waar de Audi met mogelijk explosief materiaal vlakbij staat, hermetisch afgesloten. 

De EOD komt ter plaatste en doet onderzoek naar het mogelijk explosieve materiaal in het voertuig. Na een tijdje gaan de bompakken aan. Iedereen moet naar achter: een omgeving van 500 meter rond de Audi wordt ontruimd. De hulpdiensten moeten vanaf een afstand toekijken en ook de omliggende wegen worden hermetisch afgesloten. Vervolgens duurt het onderzoek nog uren. Pas iets na half zeven wordt de A28 in beide richtingen weer vrijgegeven. 

De verdachte is nog altijd voortvluchtig. Een signalement heeft de politie niet. ,,We weten niet of het een man of vrouw is. We zagen de bestuurder het weiland in rennen. We hopen sporen te vinden in de auto die ons naar iemand kan brengen’’, aldus Marloes Ballast, woordvoerster Politie Oost-Nederland. ,,In het voertuig werd mogelijk explosief materiaal gevonden. De spullen zijn in beslag genomen. Onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om explosieven gaat.‘’

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal