Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Fors lagere straf dan eis voor hulp bij invoer cocaïne naar Ommen

Een 40-jarige man uit Almelo is niet verantwoordelijk voor de daadwerkelijke invoer van 10 kilo coke vanuit Zuid-Amerika naar Ommen. Wel heeft hij meegeholpen bij het uitladen ervan, zo vonniste de rechtbank in Zwolle donderdag. De man kreeg een celstraf van 180 dagen waarvan 114 dagen voorwaardelijk opgelegd.

Dat betekent dat Clifford R. niet terug de cel in hoeft: hij heeft het restant al in voorarrest uitgezeten. R. was op 15 juli 2015 aanwezig toen een vrachtwagen met siroop op een industrieterrein in Ommen werd gelost. In de siroop zat vloeibare cocaïne, zo wist de politie al, die de uitladers overviel. De politie wist dit nadat de Douane in Antwerpen al argwaan kreeg over een halflege container die iets te lang in de haven van Antwerpen stond. De container stond bovendien op naam van R. De man zei twee weken terug dat de coke hem in de schoenen was geschoven. Zo waren zijn medeverdachten twee weken terug niet voor de rechter gedaagd.

Dat hij daadwerkelijk verantwoordelijk was voor de invoer van de coke achtte de rechtbank niet bewezen. Omdat hij wel bij het lossen aanwezig was en de container op naam van zijn bedrijf stond, is hij echter wel medeplichtig, oordeelde de rechtbank. Dat leverde een aanzienlijk lagere straf op dan de eis van 2 jaar cel.

  1. Gerben (61) sleurt gehandicapte Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’
    PREMIUM
    Video

    Gerben (61) sleurt gehandicap­te Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’

    Taxichauffeur Gerben van Dam (61) trok vorig zomer in Ommen de 23-jarige Lukas uit Tsjechië van het spoor, net voor de trein uit Zwolle hem zou verpletteren. Een heldendaad, hoewel Van Dam dat zelf in al zijn bescheidenheid anders ziet. Tot zijn grote verrassing werd hij vanochtend in het raadhuis van Ommen opgewacht door familie, werkgever, politici, pers en burgemeesters. En kreeg hij een erepenning. ,,Geweldig. Prachtig mooi.”

Vechtdal