Volledig scherm
PREMIUM
De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. © Wilbert Bijzitter

Gasloos bouwen in Vlierlanden verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven

De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. Een groep potentiële bewoners overweegt nu om kavels terug te geven, omdat de kosten van het verplicht gasloos bouwen de pan uit zouden rijzen. ,,Een stijging van minimaal 16.000 tot circa 25.000 euro. Disproportioneel, en dusdanig hoog om teruggave te overwegen.”

Binnen het totale nieuwbouwproject Vlierlanden lopen meerdere bouwinitiatieven door elkaar heen, en dat maakt het volgens wethouder Bart Jaspers Faijer (ChristenUnie) logisch dat de betreffende kavelbezitters zich benadeeld voelden. In dezelfde wijk worden door Bouwcombinatie Ommen immers tientallen woningen aangeboden die wél op gas worden aangesloten, waar dat in eerste instantie niet het geval zou zijn. ,,De combinatie adverteert nu met teksten als ‘bij ons is bouwen goedkoper, en met gas’, en dat valt natuurlijk niet lekker. Zeker niet als dat in dezelfde wijk gebeurt.” De hoofdleiding loopt nota bene vlak langs de betreffende gasloze woningen, voor een leek niet te begrijpen, erkent de wethouder. ,,En toch mogen we ze niet aansluiten.”

Vechtdal