Volledig scherm
De derby Vroomshoopse Boys - Den Ham in de nacompetitie van 2018. Foto Marcel ter Bals © Marcel ter Bals

Geen vuurwerk toegestaan bij derby Den Ham - Vroomshoopse Boys: ‘Gezeik zat’

De vorige keer leverde het forse boetes op, en daarom verbieden VV Den Ham en Vroomshoopse Boys vanmiddag alle soorten vuurwerk bij de derby. Den Ham gebruikt zelfs het camerasysteem, aangelegd voor de analyse van spelers, om eventuele daders in beeld te brengen.

Op de vraag of er strenge toegangscontroles komen, zegt Den Ham-voorzitter Dennis Bosch: „Nee, we gaan niet fouilleren op vuurwerk. Zover gaan we niet. We willen er gewoon een mooie, gezellige wedstrijd van maken. En dat willen die jongens van de Boys ook. Ik weet zeker dat zonder het vuurwerk ook heel gezellig wordt.”

Edward Olthof, voorzitter van Vroomshoopse Boys, was zelfs met stomheid geslagen toen er na de vorige derby plots een boete van de KNVB op de deurmat viel. Ook al volgde tijdens het duel een waarschuwing en heeft de wedstrijd zelfs kort stil gelegen nadat er knalvuurwerk werd afgestoken bij doelpunten, had Olthof niet het idee dat de arbiter het voorval zou rapporteren. „Er is na afloop ook helemaal niet gesproken over een boete.”

Rookbommen

De bond besloot het bedrag uiteindelijk op te delen in tweeën, waardoor beide clubs 250 euro moesten betalen. Den Ham en Vroomshoopse Boys zijn het ‘gezeik’ over vuurwerk daarom zat. Onder het verbod vallen ook de gekleurde rookbommen, die bij de vorige derby nog voor een fraaie spelersopkomst zorgden. „Anders moeten we ook nog eens gaan omschrijven: dit pijltje wel, dat bommetje niet”, zegt Olthof. Tot zijn spijt. „Want het is jammer als je een groepje enthousiaste jongeren afremt.” En ja: „Het hoort er wel een beetje bij.”

Ook Bosch betreurt het uitblijven van sfeeracties. „We hadden ontheffing bij de gemeente kunnen aanvragen, maar dat hebben we niet gedaan. Dat leverde ons na de uitwedstrijden tegen de Vroomshoopse Boys een boete op van 250 euro. Daar word je wel wat tammer van. Dus de volgende keer gaan we die ontheffing toch maar aanvragen.”

Vechtdal