Volledig scherm
Gemeentehuis Hardenberg en het gemeentehuis in Ommen. © DS

Gemeente Ommen: 'Hardenberg zit juridisch fout met 'Hexit'.'

De gemeente Ommen vindt dat het besluit van de gemeenteraad en B en W van Hardenberg om de ambtelijke samenwerking op te zeggen op onjuiste wetsartikelen is gebaseerd. Het besluit moet daarom worden teruggedraaid. 

De afspraken die er liggen tussen beide gemeenten kunnen niet ‘via een harde uittreding’ van Hardenberg worden opgezegd, zegt de gemeente Ommen in een persbericht. Dat kan alleen in gezamenlijk overleg, zo staat in de betreffende wetgeving.

Aangetekende brief

Het besluit van Hardenberg om uit de samenwerking met de gemeente Ommen te stappen, deugt dus juridisch niet en is in strijd met de Wet Gemeenschappelijke Regelingen. Die mening, met de bijbehorende juridische argumenten, is per aangetekende brief aangeboden aan de gemeente Hardenberg.

Ommen wil ook dat Hardenberg de persberichten aanpast die over de besluitvorming zijn verstuurd. De daaruit opstijgende beeldvorming klopt niet. Er staan onjuistheden in, zoals het voeren van overleg met de gemeente Ommen over het uit elkaar gaan. Zulk overleg is in die zin nooit gevoerd. Er was slechts de plotselinge mededeling dat ‘Hardenberg had besloten om…”, zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Alsnog gesprek

Burgemeester en Wethouders van Ommen nodigen in de aangetekende brief buurgemeente Hardenberg uit om alsnog het gesprek aan te gaan over de situatie en gezamenlijk naar een breed gedragen en juridisch correcte oplossing te zoeken. Dit in het belang van de inwoners van beide gemeenten maar ook het gezamenlijke ambtenarenapparaat .

Ambtelijke diensten

In 2012 zijn de ambtelijke diensten van beide gemeenten gefuseerd in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg (BOH). Ommen (17.000 inwoners) had toen ongeveer 150 ambtenaren. Hardenberg (ruim 60.000 inwoners) ongeveer 450. Met de fusie wilden de gemeenten de kwetsbaarheid van de organisatie en kosten verminderen en de kwaliteit van het ambtenarenkorps verbeteren. Beide gemeenten hielden hun eigen gemeentebestuur en gemeenteraad.

De gemeenteraad en het gemeentebestuur van Ommen zijn op 6 en 7 november jongstleden geïnformeerd over het besluit van Hardenberg de samenwerking op te zeggen. 

 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Gasloos bouwen in Vlierlanden verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven
  PREMIUM

  Gasloos bouwen in Vlierlan­den verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven

  De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. Een groep potentiële bewoners overweegt nu om kavels terug te geven, omdat de kosten van het verplicht gasloos bouwen de pan uit zouden rijzen. ,,Een stijging van minimaal 16.000 tot circa 25.000 euro. Disproportioneel, en dusdanig hoog om teruggave te overwegen.”

Vechtdal